Rusia a câștigat 66 de miliarde de dolari din exportul de combustibili fosili. Europa rămâne cel mai important cumpărător

Rusia a câștigat 66 de miliarde de dolari din exportul de combustibili fosili. Europa rămâne cel mai important cumpărător Sursa foto: Dreamstime.com

Rusia a câștigat 66 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în cele două luni de la invazia sa în Ucraina, deoarece a profitat de creșterea prețurilor mărfurilor, în ciuda faptului că s-a confruntat cu sancțiuni dure, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetare independent.

Dintre acestea, Uniunea Europeană a importat 71% din combustibilii fosili rusești în valoare de 46 de miliarde de dolari prin transporturi și conducte de gaz, arată raportul Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. Aceasta se compară cu importurile în valoare de aproximativ 147 de miliarde de dolari pentru întregul an 2021, sau aproximativ 12,3 miliarde de dolari pe lună, a raportat The Guardian.

Germania a fost cel mai mare importator – primind comenzi în valoare de 9,6 miliarde de dolari. Italia, China, Țările de Jos, Turcia și Franța au fost următorii cei mai mari cumpărători, arată studiul.

Cercetarea evidențiază modul în care Rusia a continuat să beneficieze de exporturile de energie, o sursă cheie de venituri pentru economie, în ciuda faptului că națiunile occidentale se deplasează pentru a sancționa țara din cauza agresiunii sale din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce SUA și Marea Britanie au impus interdicții asupra importurilor de energie din Rusia, UE a acceptat până acum să interzică doar cărbunele rusesc. Deoarece aceste mișcări au un efect direct asupra pieței globale a energiei, prețurile petrolului și gazelor au crescut din cauza amenințărilor duble ale aprovizionării mai scăzute și ale scăderii volumelor de import. Unele țări au încercat să se „autosancționeze” evitând importurile rusești de combustibili fosili.

Sursă: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Livrările de petrol străin din Rusia au scăzut cu 20% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu perioada de dinaintea invaziei, arată datele CREA. Dar economia a reușit să compenseze volumele mai mici cu prețuri mai mari, ceea ce înseamnă că veniturile sale aproape s-au dublat față de anul precedent, în ciuda reducerii exporturilor.

Datele de transport au arătat că Rusia se luptă să devieze mărfurile destinate inițial cumpărătorilor europeni. Wall Street Journal a raportat recent că peste 11,1 milioane de barili care părăsesc Rusia au fost încărcați în mărfuri cu destinații necunoscute.

Dependența Uniunii Europene față de Rusia

Între timp, UE s-a străduit să renunțe la dependența de importurile rusești – în special de gaze –. Cifrele indică că blocul a încercat să reducă livrările rusești, deoarece datele compilate de think tank-ul Breugel arată că importurile blocului de gaz rusesc au fost cu 26% mai mici în prima săptămână din aprilie decât în ​​aceeași perioadă din 2021.

Dar președintele rus Vladimir Putin nu pare să fie atât de amenințat de o interdicție europeană a energiei pe cât s-ar aștepta liderii UE. „Așa-zișii parteneri din țări neprietenoase își recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu”, a declarat el la o ședință guvernamentală televizată din 14 aprilie.

CREA a spus că exporturile de combustibili fosili au contribuit la finanțarea războiului lui Putin împotriva Ucrainei și a recomandat înlocuirea importurilor de combustibili fosili din Rusia cu energie curată. „Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al formării militare a Rusiei și al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”, se spune în raport, potrivit Business Insider.

„UE și multe țări europene au anunțat deja noi obiective, politici și măsuri ambițioase pentru energie curată și eficiență energetică – acestea vor oferi un înlocuitor pentru importurile din Rusia în următorii câțiva ani. Dar importurile trebuie să se oprească acum”.