Planul diabolic al lui Vladimir Putin pentru Transnistria! Avertismentul unui istoric rus: „Este un alt pas spre un mare război european”

Planul diabolic al lui Vladimir Putin pentru Transnistria! Avertismentul unui istoric rus: „Este un alt pas spre un mare război european” Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia ar putea deschide un nou front, în Ucraina, între gurile Nistrului și ale Dunării, pentru a lansa o onfesivă în vederea anexării Transnistriei. Acest scenariu a fost prezentat Andrei Zubov, cunoscut istoric și politolog rus. În opinia sa, perspectiva unei asemenea lovituri „i-ar putea ameți de cap pe generalii și politicienii ruși”.

Istoricul rus Andrei Zubov a făcut o analiză a ultimelor evenimente din Transnistria și a ajuns la concluzia că Rusia ar putea deschide un al doilea front în vestul Ucrainei. Cunoscut drept un activist împotriva războiului, Andrei Zubov a fost profesor la una dintre cele mai apreciate universități din Rusia, Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe (MGIMO).

În acest context, el a analizat semnificația exploziilor din Transnistria și o eventuală escaladare a războiului către Republica Moldova. Analistul rus a prezentat concluziile analizei sale într-o postare pe Facebook.

„Ieri și astăzi au avut loc împușcături și explozii în Transnistria. O clădire a KGB-ului a fost bombardată, iar doi stâlpi de radiolocație au fost aruncați în aer. Mii de transnistreni au fugit în Republica Moldova, sute – în Ucraina. Și totuși, întreaga populație a statului nerecunoscut este de mai puțin de o jumătate de milion de oameni. Ce s-a întâmplat? Ucraina dă vina pe Rusia pentru bombardamente, Rusia dă vina pe Ucraina, iar premierul moldovean vorbește de «conflicte interne» în enclava autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană (PMN)/Transnistria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, rachetele rusești au distrus singurul pod feroviar și rutier peste limanul Nistrului care leagă partea pre-dunăreană a regiunii Odessa, o regiune mică cu orașele istorice Ismail, Kilia, Bolgrad și Akkerman (Cetatea Albă/Belgorod Dnestrovsk). Este partea sudică a vechii provincii Basarabia, cedată Ucrainei după ce Stalin a anexat Basarabia de la România în 1940 (Bugeac)”, a scris el, conform Libertatea.ro.

Sursa foto. Wikidata

Armatele de invazie ar putea folosi Insula Șerpilor

În opinia sa, toate aceste evenimente ar putea avea legătură cu intenția Rusiei de a debarca între gurile Nistrului și ale Dunării. Aceasta ar fi o nouă ofensivă pe care generalii și politicienii ruși o au în vedere pentru a înconjura Odesa și pentru a deschide un culoar către Transnistria. Pentru a-și pune planurile în practică, Rusia are la dispoziție Insula Șerpilor, care poate fi folosită drept cap de pod în vederea lansării unui atac.

„Prin capturarea zonei Akkerman-Ismail, trupele rusești vor fi la o aruncătură de băț de Odesa dinspre vest și astfel vor facilita atacul asupra acestui minunat oraș dinspre est – dinspre Nikolaev. Podurile aruncate în aer ar fi împiedicat trupele ucrainene să vină în ajutorul apărătorilor din Cetatea Albă și Ismail. Iar populația de acolo este multilingvă – ucraineni, moldoveni, găgăuzi și bulgari. Și dacă îi vor susține pe eliberatori? Dar mai este ceva important.

Din această zonă Akkerman-Ismail, este la o întindere de mână Transnistria – doar Nistrul trebuie forțat. Iar Transnistria a cerut să adere la Federația Rusă încă din 2014, iar jumătate dintre locuitorii săi au deja pașapoarte rusești. Transnistria este în mod deschis nostalgică față de vremurile sovietice și are un steag cu secera și ciocanul (al fostei RSS Moldovenești și aceeași stemă)”, a mai scris Andrei Zubov.

El a atras atenția că în Transnistria există depozite militre uriașe, din epoca sovietică și în jur de 1.500 – 2.000 de militari ruși. Iar dacă această regiune va fi ocupată, Rusia ar putea deschide un nou front în regiunea de sud-vest din Ucraina.

Planul diabolic al lui Putin! Ofensiva în Transnistria are un scop: „ajungerea Rusiei până la granița NATO”. Ce trebuie să facă Bucureștiul

Sursa: Razvan Alex | Dreamstime.com

Rusia deschide perspectiva unui război european

Istoricul rus atrage atenția că ocuparea regiunii Transnistria, partea a Republicii Moldova, va echivala cu o invazie a teritoriului moldovenesc. Iar de aici până la un mare război european, pe care Rusia nu are șanse să-l câștige va fi doar un pas.

„Deci, oricine va invada teritoriul Transnistriei va invada teritoriul statului moldovenesc. Rusia a recunoscut deja cele două regiuni separatiste din Ucraina (Donețk și Lugansk), de ce să nu recunoască și Transnistria?  Există un precedent. Bombardamentele din Transnistria sunt un bun pretext pentru a «lua sub protecție viețile și bunurile» cetățenilor ruși și depozitele militare. Chișinăul va declara probabil că acesta este un act de agresiune și va cere ajutorul României și al NATO.

Perspectivele anexării Transnistriei și a deschiderii unui «al doilea front» în vestul Ucrainei ar putea să-i amețească de cap pe generalii și politicienii ruși. Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european, în care actuala Rusie nu va fi niciodată învingătoare”, a concluzionat istoricul.

Andrei Zubov este unul dintre activiștii anti-război cei mai cunoscuți și apreciați din Rusia. Este istoric, orientalist, cercetător religios, politolog, filosof, o personalitate publică de prin rang. El a fost profesor la una dintre cele mai bune universități rusești. Vorbim aici despre Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe (MGIMO).