Evenimentul Zilei > Actualitate > Infernul din centrele de plasament! Gabriela Firea, ministrul Familiei, somată să intervină. Fetiță de 9 ani, abuzată de un tânăr de 18 ani
Infernul din centrele de plasament! Gabriela Firea, ministrul Familiei, somată să intervină. Fetiță de 9 ani, abuzată de un tânăr de 18 ani

Infernul din centrele de plasament! Gabriela Firea, ministrul Familiei, somată să intervină. Fetiță de 9 ani, abuzată de un tânăr de 18 ani

O fetiţă de 9 ani de la un centru de plasament din Blaj este abuzată sexual de un băiat de 18 ani, atrage atenția Preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, Vişinel Bălan. Acesta îi solicită ministrului Familiei Gabriela Firea să intervină de urgență. Încă de la preluarea portofoliului, social-democrata a promis că se implică în ameliorarea condițiilor de viață pentru copiii din centrele de plasament.

Preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, Vişinel Bălan,  a semnalat că o fetiţă de 9 ani de la un centru de plasament din Blaj este abuzată sexual de un băiat de 18 ani şi acuză faptul că deşi psihologul şcolii a sesizat Directia Generală pentru Protecţia Copilului, sesizarea nu a dus la niciun rezultat. De asemenea, el susţine că şeful centrului ar fi spus că e vorba doar de ”atingeri nevinovate”, potrivit News.

Justificarea șefului unui centru de plasament din Alba: Atingeri nevinovate

Abuzurile sexuale sunt considerate atingeri nevinovate. Aşa justifică şeful unui centru de plasament din Jud. Alba comportamentul unui tânăr de 18 ani împotriva unei fetiţe de 9 ani. În urma întâlnirii cu psihologul şcolii, aceasta a sesizat DGASPC Alba însă fără rezultat. Şeful de centru de la Centrul de plasament din Blaj nu s-a lăsat prea impresionat de gestul cadrului didactic şi fata continuă să vină la şcoală din ce în ce mai traumatizată. Ieri a venit vânătă la ochi. Azi, oare cum va veni la şcoala?”, a scris pe Facebook Vişinel Bălan.

Încă un copil pierdut în sistem?

În calitate de presedinte la Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, acesta anunţă că va sesiza instituţiile de control pentru a interveni în acest caz. ”Refuz să cred că o să mai avem încă un copil pierdut în sistem. O rog pe doamna ministru Gabriela Firea să mă ajute în această speţă. Avem datoria morală să protejăm pe cei vulnerabili, fără apărare. Doamna Florica Chereches, presedinte al ANDPDCA, vă rog să verificaţi când s-a efectuat un control la DGASPC Alba”, îşi încheie el postarea.

La începutul lunii, ministrul Familiei în guvernul Ciucă, Gabriela Firea a anunțat că din poziția sa va organiza controale în instituțiile de stat care îngrijesc copiii vulnerabili.

„Susțin cu tărie că fiecare copil merită un start bun în viață, grijă față de problemele vârstei și egalitate de șanse. Nu voi tolera situațiile care atrag atenția asupra condițiilor de trai ale copiilor instituționalizați și mă voi implica direct pentru ca și copiii vulnerabili să aibă viața pe care o merită”, a declarat demnitarul.

În centrele de plasament din România, copiii continuă să fie bătuţi şi abuzaţi. Este concluzia unui raport realizat în 2016 de Asociaţia Desenăm Viitorul Tău, condusă de Vișinel Bălan, care şi-a petrecut copilăria la orfelinat. Studiul a fost realizat pe bază de interviuri şi chestionare la care au răspuns 1.000 de tineri instituționalizați din 190 de centre situate în 27 de județe ale ţării. Raportul  asubliniază şi că România nu are un mecanism de integrare a copiilor care ies din centrele de plasament la vârsta de 18 ani.   „E vorba de abuzuri fizice şi psihice, bătaie, umilinţe, dar şi relaţii sexuale între copii şi personalul centrelor”, arăta autorul studiului.

Sursa foto: Facebook

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.