Evenimentul Zilei > Social > Început de an școlar bun pentru profesori. Salariile se majorează în septembrie. Cât va primi fiecare dascăl în parte
Început de an școlar bun pentru profesori. Salariile se majorează în septembrie. Cât va primi fiecare dascăl în parte

Început de an școlar bun pentru profesori. Salariile se majorează în septembrie. Cât va primi fiecare dascăl în parte

Profesorii ar urma sa primească 4% în plus la salariu, luna viitoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgenta inițiat de Ministerul Muncii şi publicat pe site-ul oficial cu titlul „Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice”.

În document se arată că profesorii debutanți, 100 lei în plus la salariu, iar veniturile dascălilor cresc, în medie, cu 150 lei, potrivit noilor prevederi care se preconizează.

Așadar, profesorii ar urma să primească 4% în plus la salariu, începând cu septembrie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii și publicat pe site-ul oficial în transparență decizională.

Cadrele didactice primesc în plus 4% din salariul de bază

Proiectul introduce o nouă excepție la Legea salarizării 153/2017, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială potrivit grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevăzut în grilă și cel din decembrie 2021.
În cazul cadrelor didactice, creșterea reprezintă aproximativ 4% din salariul de bază”.

Important: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”, se arată în proiectul de OUG.

Institutul Național de Statistică, despre salariile profesorilor

Potrivit ultimului raport publicat de Institutul Național de Statistică, arată că în luna octombrie 2021, venitul mediu net din învățământ era de 3.688 de lei. Este o creștere de numai un leu față de luna noiembrie 2020, când venitul mediu din învățământ era de 3.687 de lei.

O creștere de 4% înseamnă că salariul mediu în învățământ va ajunge la 3855 de lei, o creștere de 147 de lei.

O creștere de 4% înseamnă că un profesor debutant va câștiga suma de 2.700 lei, o creștere cu 103 lei pe lună.

Ministrul Cîmpeanu declara recent: „Începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizația de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenție, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcție de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga”, a subliniat ministrul Educației, potrivit România TV.