Începe al treilea război mondial. Anunț islamist: „Rachetele noastre pot lovi SUA"
- Andreea Vlad
- 1 octombrie 2020, 21:00
La o zi după ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat în favoarea ridicării embargoului armelor asupra Iranului, mulahii de la putere au prezentat o rachetă balistică, despre care s-a relatat că va ataca negreșit Statele Unite. Este doar una dintre manevrele la vedere prin care regimul de la Teheran încearcă să intimideze America, însă acesta recurge și la metode mai subtile.
Titlul unei relatări a agenției de presă de stat Afkar News a fost scris în limba farsi și le dă fiori americanilor: „Solul american este acum în raza bombelor iraniene”. Raportul anunțat de Afkar News se laudă cu pagubele pe care regimul de la Iran îl poate provoca Statelor Unite. Trimițând un satelit militar în spațiu, Iranul a arătat deja că poate ținti întregul teritoriu american.
Raportul dat publicității Afkar News nu ezită să amenințe inclusiv Uniunea Europeană, care a votat în favoarea ridicării embargoului armelor contra Iranului. Același tip de tehnologie a rachetelor balistice folosită pentru lansarea satelitului militar ar putea antrena și arme nucleare, chimice sau chiar biologice care să șteargă Israelul de pe hartă, să lovească bazele și facilitățile americane și aliații din regiune, dar și să țintească NATO din vestul extrem al Europei.
Pentru mulahii aflați la conducerea Iranului, compromisurile și pacea înseamnă slăbiciune, relevă o analiză a Gateston Institute. Cu cât comunitatea internațională cedează în fața mulahilor, cu atât regimul se simte mai îndreptățit să persiste într-un comportament condamnabil, iar Teheranul va deveni mai beligerant și mai îndrăzneț.
90% dintre americani, victime sigure
Parlamentul Iranului avertizase anterior Statele Unite că un atac nuclear electromagnetic asupra acesteia ar putea ucide 90% dintre americani. Administrația Trump a încercat reimpunerea sancțiunilor internaționale asupra Iranului după ce Națiunile Unite au respins embargoul cu privire la extinderea înarmării. Au existat 4 runde de sancțiuni ONU înaintea administrației Obama și anterior aprobării de către regimul iranian a Acordului nuclear, pe care totuși Teheranul nu l-a semnat niciodată.
Când Secretarul de Stat Mike Pompeo a încercat să urgenteze acordul, 13 din 15 țări membre ale Consiliului de Securitate au adresat personal scrisori în care și-au exprimat opoziția față de propunerea SUA, dar și doleanța de reimpunere a sancțiunilor internaționale contra Iranului. Printre oponenți s-au numărat aliați transatlantici de cursă lungă și parteneri vechi ai Statelor Unite, precum Franța, Marea Britanie, Germania sau Belgia.
Nu este prima oară când regimul iranian devine mai agresiv după ce comunitatea internațională a respectat la sânge politicile de pace cu mulahii. Chiar și fostul președinte Obama s-a arătat încrezător că ridicarea sancțiunilor și Acordul nuclear vor satisface nevoile de securitate ale americanilor și ale aliaților lor.
Sponsorul malefic al terorismului
Comunitatea internațională a fost martora unei propensiuni militare acerbe o dată cu lansarea rachetelor yemeniților huthi în ținte civile, desfășurarea soldaților pedeștri ai Hezbollah în Siria și atacurile de o amploare tot mai gravă a organizației Hamas, finanțată de iranieni, în sudul Israelului. Cu venituri de miliarde de dolari vărsate în buzunarele liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei și ale Gărzilor Revoluționare, Teheranul nu și-a schimbat atitudinea în bine, dimpotrivă, a devenit mai încăpățânată în urmărirea idealurilor sale revoluționare anti-americane și anti-semite. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Iranul a devenit cel mai rău sponsor al terorismului din lume.
În ciuda acestor politici de pace propuse mulahilor în timpul administrației Obama, Iranul nu a ezitat să hărțuiască public US Navy, să aresteze marinari americani și să bage la închisoare cetățeni americani. Khamenei a proferat amenințări ca „Moarte Americii” sau „Moarte Israelului și a făcut remarci incendiare în sensul că va șterge Israelul de pe fața pământului în mai puțin de 8 minute.
Liderul mondial al execuțiilor
Pe măsură ce scena internațională i-a oferit tot mai multe propuneri de pace, Iranul și-a intensificat testările rachetelor balistice, capabile să lanseze focoase nucleare, un act care fără urmă de îndoială încalcă Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.
De asemenea, o altă concluzie a analiștilor militari este că regimul și-a intensificat represiunea internă și violarea drepturilor omului în pofida avantajelor propuse mulahilor. Conform unei analize Human Rights Watch, Iranul a escaladat arestarea și executarea activiștilor politici și ai drepturilor omului, și a devenit una dintre țările aflate în topul mondial al execuțiilor femeilor, respectiv liderul mondial al celor mai multe execuții în rândul populației.
Sursa: Gateston Institute