Evenimentul Zilei > Actualitate > Încă un pas spre lumea roboților. Atlas, umanoidul care aleargă și sare peste obstacole. VIDEO
Încă un pas spre lumea roboților. Atlas, umanoidul care aleargă și sare peste obstacole. VIDEO

Încă un pas spre lumea roboților. Atlas, umanoidul care aleargă și sare peste obstacole. VIDEO

Robotul umanoid Atlas, dezvoltat de compania Boston Dynamics, a căpătat noi funcții, iar în prezent poate alerga și sări peste obstacole.

Compania de robotică Boston Dynamics, deținută anterior de Google, lucrează în permanență la perfecționarea funcțiilor roboților pe care îi dezvoltă. Este cazul robotului Atlas, care este capabil de noi perfomanțe. Mai nou, acest robot aleargă, depășește obstacole, face salturi înapoi sau cade pe față, ca un adevărat sportiv practicant de parkour.

Reprezentanții companiei susțin că odată ce un robot a ajuns să dezvolte aceleași mișcări precum un om obișnuit, atunci gama posibilelor performanțe pe care le va putea atinge este nelimitată.

„Parkour este o activitate de organizare utilă pentru echipa noastră, pentru să scoate în evidenţă mai multe dificultăţi pe care le considerăm importante (…) Cum facem legătura între percepţie şi acţiune într-un mod care captează obiective pe termen lung cum ar fi ajungerea din punctul A în punctul B şi obiective dinamice pe termen scurt, precum ajustarea paşilor şi aplicarea unor forţe corective pentru menţinerea echilibrului”, a declarat Scott Kuindersma, şeful echipei care l-a dezvoltat pe robotul Atlas.

Caracteristicile robotului Atlas

Robotul Atlas are o înălţime de 1,52 metri, o greutate de 86 kilograme, foloseşte hidraulica şi motoare electrice alimentate cu baterie. Robotul este folosit drept instrument de cercetare şi dezvoltare, iar echipa de la Boston Dynamics este încurajată să-i forţeze limitele la maxim.

„Poate fi frustrant uneori deoarece roboţii se prăbuşesc foarte mult. Învăţăm multe din acest lucru în ceea ce priveşte modul de construire a roboţilor care pot supravieţui căzând pe faţă şi ridicându-se şi făcând-o din nou şi învăţăm multe despre comportament, control, ceea ce pune un picior în faţă a celuilalt”, a declarat Benjamin Stephens, directorul pentru control al echipei Atlas.

Boston Dynamics este renumit pentru crearea de roboți ale căror mișcări se aseamănă foarte mult cu cele ale oamenilor sau animalelor. Roboții Boston Dynamics pot să deschidă ușile, să facă o jogging și chiar să se împotrivească manevrelor brutale ale operatorilor umani.

Proiect revoluționar în colaborare cu NASA

NASA și Boston Dynamics avansează ideea că roboții complet autonomi sunt răspunsul, pentru explorarea altor planete, după cum relatează CBS News. Peșterile de pe alte planete sunt locurile cele mai probabile să găzduiască semne ale vieții prezente sau trecute. Acestea sunt capabile să protejeze viața de razele cosmice și de fluctuațiile extreme de temperatură din jurul sistemului nostru solar.

Plecând de la această ipoteză, NASA a lansat un proiect numit BRAILLE, menit să exploreze peșterile de pe Marte. Până când roboții vor ajunge pe Marte, aceștia se vor pregăti pe Pământ, în peșteri asemănătoare, antrenând tehnologiile cheie necesare.