NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”

NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”

Descoperire importantă a specialiștilor NASA care studiază zona Antartică. Un sistem de lacuri subterane care determină nivelul oceanelor globale.

NASA a găsit un sistem misterios care se ascunde sub gheața Antarcticii, care este „conectat la întregul Pământ”. Continentul înghețat găzduiește aproximativ 5.000 de oameni de știință în tot timpul anului care studiază regiunea neatinsă pentru a afla mai multe despre istoria Pământului și efectele schimbarea climei.

Peisajul său sterp le oferă acces la un habitat unic în care își pot finaliza cercetările, în ciuda temperaturilor care scad până la -90C. Dar sub suprafața înghețată, se întâmplă mult mai multe decât știm în realitatea. Oamenii de știință de la NASA au anunțat că au descoperit două noi lacuri îngropate adânc sub stratul de gheață din Antarctica.

Acestea fac parte dintr-o vastă rețea de căi navigabile subterane ascunse sub o pătură groasă de gheață, ce măsoară de la 1 km până la 4 km. Se spune că aceste lacuri se umple și se scurg în mod constant în cicluri misterioase care pot influența cât de repede se mișcă stratul de gheață și cum și unde apa de topire ajunge în Oceanul Sudic - un proces cheie pentru circulația oceanelor globale.

Ne puteți urmări și pe Google News

O descoperire importantă

Liderul studiului, profesorul Matthew Siegfried, geofizician la Școala de Mine din Colorado, a declarat: „Nu este vorba doar de stratul de gheață. Vorbim într-adevăr despre un sistem de lacuri subterane, o mare de apă care este conectat la întregul sistem terestru ”.

Acest sistem de apă din partea de jos a stratului de gheață a fost descoperit pentru prima dată datorită misiunii ICESat a NASA din 2003.

După analizarea datelor, oamenii de știință au descoperit că variațiile înălțimii gheții din vestul Antarcticii reflectă o masă vastă de mișcare a apei sub-glaciare sub stratul de gheață. Se credea anterior că lacurile de apă topită ascunse existau izolate, separate unul de altul.

Studiul a avansat din 2007

Dar, în 2007, cercetătorii au descoperit că fluctuațiile înălțimii gheții de la suprafața Antarcticii au însemnat și mișcarea apei care curge între o rețea ascunsă de lacuri sub-glaciare, care se umple și se scurge alternativ înainte ca apa lor să scape în Oceanul sudic. Misiunea ICESat-2 - oferă oamenilor de știință o înțelegere și mai clară a rețelei misterioase.

Prof. Siegfried a explicat: „Descoperirea acestor sisteme interconectate de lacuri la interfața patului de gheață care mișcă apa în jur, cu toate aceste efecte asupra glaciologiei, microbiologiei și oceanografiei - aceasta a fost o descoperire importantă din misiunea ICESat.

„ICESat-2 este ca și cum ai privi la microscop tot ce ai descoperit în ICESat, datele sunt atât de precise încât putem începe cu adevărat să trasăm limitele lacului la suprafață.”

O incertitudine fizică majoră

Noul studiu al echipei a compilat date de la ICESat-2 și misiunea originală ICESat, împreună cu măsurătorile luate de la CryoSat-2, un satelit de observare a gheții operat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Studiind datele, care variază din 2003 până în 2020, cercetătorii sunt capabili să monitorizeze lacurile sub-glaciare active.

În lucrarea lor, ei au menționat: „Deformarea suprafeței datorită umplerii și drenării lacurilor subglaciare active oferă una dintre puținele ferestre accesibile de la distanță în evoluția sistemelor de apă bazală.

„Aceste sisteme sunt altfel ascunse sub până la 4 km de gheață și rămân una dintre incertitudinile fizice majore asupra proiecțiilor viitoarei dinamici a stratului de gheață.

"Altimetria cu laser ICESat-2 nu numai că poate extinde înregistrarea activității lacurilor subglaciare, ci oferă și o mai bună înțelegere a proceselor hidrologice prin captarea detaliilor spațiale mai dense și mai precise."