Evenimentul Zilei > Social > Încă o zi liberă pentru români! De când intră în vigoare
Încă o zi liberă pentru români! De când intră în vigoare

Încă o zi liberă pentru români! De când intră în vigoare

Salariații din sectorul feroviar vor beneficia, pe lângă liberele legale de care se bucură toți angajații din țara noastră pe parcusul unui an, de o zi liberă suplimentară.

Un proiect legislativ care a reglementat acest lucru a fost votat recent de senatori. Este pentru a doua oară când senatorii se pronunță asupra aceluiași proiect de lege, după ce acesta fusese adoptat anterior de Parlament, dar trimis de președintele României pentru reexaminare. Totuși, Senatul a votat favorabil proiectul, ignorând obiecțiile președintelui.

Măsura se regăsește în Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, document ce a fost adoptat de Senat  și care urmează să fie dezbătut decisiv în Camera Deputaților. Cum spuneam mai sus, legea a mai fost adoptată o dată de Parlament, însă președintele țării a cerut reexaminarea acesteia. Senatorii, totuși, au decis să voteze încă o dată proiectul, în aceeași formă, fără să țină cont de obiecțiile președintelui. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă trebuie să treacă de deputați, să primească semnătura șefului statului și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, data de 16 februarie devine zi de sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate.

„ Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)” , se precizează în proiectul de act normativ, informează avocatnet.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.