Evenimentul Zilei > Social > Încă o tragedie în sistemul sanitar: Copil lăsat să moară din cauza birocrației!
Încă o tragedie în sistemul sanitar: Copil lăsat să moară din cauza birocrației!

Încă o tragedie în sistemul sanitar: Copil lăsat să moară din cauza birocrației!

Un bebeluș de câteva luni a murit nevinovat din cauza birocrației. Părinții nu și-au permis să plătească o taxă pentru a obține copii după actele medicale ale micuțului bolnav de o malformație complexă la inimă, iar întârzierea i-a fost fatală, medicii neputând interveni la timp în cazul lui.

Tragedia s-a întâmplat în Suceava, cazul fiind prezentat de Asociația „Inima Copiilor”.

„Un copil de trei luni a murit sâmbătă dimineață într-un spital din România. Moartea lui – după o suferință cumplită – a fost precedată de o situație absurdă, birocratică”, notează reprezentanții asociației pe o rețea de socializare. Tot ei spun că ar vrea ca astfel de situații anormale să se oprească.

Părinții unui nou-născut cu malformație complexă la inimă nu au putut scoate un duplicat după actele medicale ale copilului fără să plătească o taxă impusă de Consiliul Județean Suceava printr-o hotărâre.

Părinții au înțeles situația critică a copilului lor – internat la terapie intensivă, dar voiau – conform dreptului pe care îl au – să mai ceară o opinie medicală.

Au cerut copie sau referat medical după fișa medicală a pacientului și s-au lovit de refuz motivat de lege: aceasta se poate elibera doar în baza unei cereri la secretariatul spitalului și plătind o taxă care poate varia între 10 lei și 50 lei.

“E un serviciu la cerere și se plăteste”, e justificarea departamentului financiar din unitatea medicală, invocând HCJ 216/2019. ”Familia a plătit taxa, a completat cererea și a primit și referatul după câteva zile. La 48 de ore de la primirea hârtiei, copilul s-a dus.  Există un Ordin de ministru 1410 / 2016, emis în mandatul lui Vlad Voiculescu, care prevede că actele medicale solicitate se eliberează la cerere (anexa 3) în maximum 48 de ore.

De cine ascultă o unitate medicală de stat? De un Ordin de ministru sau de o Hotărâre a Consiiului Județean? Dacă situația e gravă, de ce atâta ambiție să ții de o procedură birocratică? Prieteni, distribuiți această postare. Poate ajunge la Suceava și această taxă impusă de Consiliul Județan va fi anulată”, mai notează cei de la Asociația „Inima Copiilor”.

Sursa: Facebook / Asociația Inima Copiilor

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: