Evenimentul Zilei > Actualitate > Exploziv! Documente secrete SUA. Detalii despre o întâlnire de gradul zero
Exploziv! Documente secrete SUA. Detalii despre o întâlnire de gradul zero

Exploziv! Documente secrete SUA. Detalii despre o întâlnire de gradul zero

Încă o dovadă despre întâlnirea unor aviatori cu un OZN a fost dezvăluită recent de celebrul site american privat Black Vault, care conţine cea mai mare arhivă de documente declasificate a instituţiilor guvernamentale din SUA.

Încă o dovadă despre întâlnirea cu un OZN. Documente secrete ale SUA. Documente clasificate. În prim-plan apare un eveniment de la 5 mai 1950, de la o bază aeriană din Alaska.

Este vorba despre Baza Forței Aeriene Elmendorf, fosta instalație a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite din Anchorage, Alaska. Cunoscută inițial ca Elmendorf Field, aceasta a devenit Baza Forțelor Aeriene Elmendorf după Al Doilea Război Mondial.

Martorii acelei întâlniri neobişnuite au fost 5 militari care făceau parte din Escadronul 625 de control și avertizare a aeronavelor. Toţi au fost de acord cu descrierea „fenomenului” pe care l-au văzut.

Încă o dovadă despre întâlnirea cu un OZN

Sursa citată notează că „deși raportul nu este lung și nici foarte detaliat, indică faptul că a fost clasificat SECRET”. Ulterior,  acest eveniment a fost consemnat într-o scrisoare datată la 8 mai 1950. Black Vault nu a putut găsi acel document despre care se ştie doar că se referea la un „raport de apariție neobișnuită”.

Sursa citată subliniază că a încercat să obţină mai multe informaţii despre acest subiect din fișierele declasificate de Project Sign, Project Grudge și Project Blue Book, dar n-a găsit nimic despre „această întâlnire cu un OZN”.

În ianuarie 2021, sute de dosare CIA cu rapoarte strict secrete despre aşa-numitele OZN au fost declasificate şi puse la dispoziţia publicului de către un site-ul citat.

Ce contează a rămas secret

Documentele aratau îngrijorarea spionilor americani despre aceste apariţii misterioase. Agenţii nu ştiau dacă aparţineau ruşilor sau pur şi simplu marţienilor. În prezent, informaţiile sensibile despre aceste apariţii sunt în continuare cenzurate.

Pe de altă parte, arhiva conţine şi multe dosare secrete ridicole, care au ca unică sursă de ştiri articole conspiraţioniste sau banale comentarii din presa locală.

CIA susţine că aceasta este întreaga sa colecţie de date, informaţii şi rapoarte despre fenomenul OZN şi al fenomenelor aeriene neidentificate (UAP – Unidentified Aerial Phenomena).

Conform fondatorului Black Vault, John Greenewald Jr., unul dintre cele mai interesante documente din arhivă se referă la evenimentul din aprilie 1976. La acea vreme, directorului-adjunct al Departamentului de Ştiinţă şi Tehnologie din CIA „i s-ar fi arătat ceva” legat de apariţia unui OZN.

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA a refuzat să facă vreun comentariu despre acest subiect.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.