În usturoi e ceva miraculos! Și cei care mănâncă mujdei des vor fi surprinși

În usturoi e ceva miraculos! Și cei care mănâncă mujdei des vor fi surprinși

Cine consumă mujdei și este mare consumator de usturoi trebuie să știe că acesta nu este bun doar pentru a oferi un gust deosebit când este folosit în diverse rețete, ci este ideal și pentru a întări organismul în fața unora dintre cele mai grave boli din lume.

Încă de pe vremea egiptenilor și a romanilor, usturoiul a avut un loc de cinste în toate epocile. Când vorbea despre usturoi, însuși marele Hippocrate îi lăuda efectele.

Cel mai mare medic al Greciei Antice nu avea să nu remarce beneficiile acestei plante erbacee din familia liliaceelor. Conform ecology.md, usturoiul are anumite efecte benefice în tratarea unor boli grave. Atenție! Asta nu înseamnă că doar usturoiul va rezolva problemele celor care au avut neșansa să se îmbolnăvească grav, dar va ajuta într-o oarecare măsură în lupta lor pentru vindecare.

Astfel, conform sursei citate, usturoiul este bun pentru Clostridium difficile, Candida albicans, infecțiile virale sau holeră. De asemenea, are efecte și când este vorba despre infecţia cu Klebsiella, Helicobacter pylori, virusul citomegalic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este bine să mănânce usturoi și cei care au fost afectați de  stafilococul auriu meticilino-rezistent, tuberculoză, HIV 1 sau Pseudomonas aeruginosa (bacil piocianic).

Usturoiul și cancerul

Conform studiilor, usturoiul poate lupta și cu unele tipuri de cancer, astfel că este recomandat să consumați zilnic un grăunte de usturoi. Sursa citată a notat că pentru cele mai bune rezultate, zdrobiți usturoiul și lăsați-l 15 minute pentru a elibera alina-liaza, o enzimă care luptă împotriva ciupercilor și celulelor canceroase.

De asemenea, poate fi mâncat crud sau adăugat în mîncare. Biblioteca Ştiinţifică Medicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Republica Moldova subliniază că usturoiul poate fi de mare ajutor în tratamentul a peste 150 de probleme de sănătate.

Printre ele, cele legate de arterele blocate, toxinele din organism, diabet și cancer. Atenție, însă! Consumul exagerat de usturoi poate cauza și efecte adverse.

Cât usturoi e bine să consumăm

Cu toate că are potențial antioxidant, usturoiul consumat în exces poate duce la toxicitate hepatică. Dozele mici de usturoi (n.r. - 0,1 grame până la 0,25 grame pe kg de greutate corporală, zilnic) sunt sigure pentru ficat.

Prea mult mujdei poate provoca greață, vărsături și arsuri la stomac. De asemenea, oricât de mult vă place mujdeiul, trebuie să aveți grijă: el poate provoca GERD (boala de reflux gastroesofagian) la unele persoane.

Mai mult, cine uită să aibă limită când mânâncă usturoi se poate trezi cu diaree și și cu tensiunea arterială prea scăzută Așadar, dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială crescută, consumul exagerat de usturoi poate duce la hipotensiune (tensiune arterială scăzută).

Usturoiul nu trebuie consumat cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina. În plus, este mai bine să opriți consumul de usturoi cu cel puțin 7 zile înainte de o intervenție chirurgicală.