Are mirosul persistent, însă e gustos și are efecte uimitoare pentru sănătate. Usturoiul e ”ucigașul” bacteriilor
- Antonia Hendrik
- 21 septembrie 2021, 06:32
Prezent în aproape orice rețetă, usturoiul este renumit încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lui împotriva infecțiilor. Usturoiul dispune de o cantitate mare de antioxidanți și ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor în general.
Câteva dintre beneficiile consumului de usturoi:
- întărirea arterelor (ateroscleroză) - consumul de usturoi pare să ajute la încetinirea întăririi arterelor.
- niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie) - consumul de usturoi pe cale orală zilnic timp de cel puțin 8 săptămâni ar putea reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dar orice beneficiu este probabil mic. Iar consumul de usturoi nu ajută la creșterea colesterolului ”bun” sau la un nivel mai scăzut al altor grăsimi din sânge numite trigliceride.
Această plantă este considerată un antibiotic natural
De exemplu, usturoiul verde conţine fitohormoni, substanţe asemănătoare hormonilor, care ajută la eliminarea toxinelor din organism, prin urmare usturoiul verde e bun în curele de detoxificare.
- tensiune arterială crescută - luarea usturoiului pe cale orală pare să reducă tensiunea arterială sistolică (numărul maxim) cu aproximativ 7-9 mmHg și tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) cu aproximativ 4-6 mmHg la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Există şi un revers al medaliei
Există câteva trucuri pentru a scăpa de respirația rea: dacă mesteci frunze de pătrunjel sau de busuioc, semințe de anason sau de chimen sau dacă bei lapte.
Ținând cont de beneficiile sale acest lucru nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de gustul minunat al usturoiului, mai ales în mujdei, un preparat care nu ai cum să-l refuzi.
Usturoiul poate fi întrebuințat sub diverse forme: pudră, deshidratat, sub formă de chipsuri, murat sau în uleiuri aromatizate. Iar pentru cei care nu concep viața fără el, există chiar și deserturi precum înghețata sau usturoi confiat tras în ciocolată.