România ocupă prima poziţie într-un clasament al mortalităţii infantile, se arată într-un studiu publicat de Daily Mail.
Astfel, copiii din România au cele mai mici şanse de supravieţuire în primul an de la naştere dintre toţi nou-născuţii din ţările europene, ţara noastră fiind urmată îndeaproape Slovenia, Cehia şi Marea Britanie.
Potrivit unui studiu al Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie, copiii au şanse mai mari de supravieţuire în ţări mai sărace precum Portugalia, Spania, Grecia şi Cipru, în timp ce în Irlanda rata mortalităţii copiilor a scăzut dramatic în ultimii cinci ani.
Cifrele indică faptul că 5,1 din 1.000 de copii britanici au murit în primul an de la naştere, în 2005. Aceeaşi tendinţă ascendentă s-a menţinut şi în 2004, iar în 2002 cifrele arătau că 5,3 din 1.000 de copii mor în primul an.
Prin comparaţie, mortalitatea infantilă în Grecia a scăzut de la 5,1 în 2002, la 3,8 în 2005, în Republica Cehă, de la 4,1 la 3,4, în aceeaşi perioadă. În deţine Suedia rata decesului nou-născuţilor este de numai cu 2,4 la mie.
România deţine, însă, recordul absolut la acest capitol, având o rată de 15 la mie.
Rata mortalităţii bebeluşilor, pentru Anglia şi Ţara Galilor, este de 4,3 la mie la cuplurile căsătorite şi de 7,0 la mamele singure, care nu trec niciun tată în certificatul de naştere al copilului.
Potrivit unor academicieni din Marea Britanie, inegalitatea socială a împiedicat această ţara să obţină rezultate la fel de bune ca şi alte state europene. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Dundee arată că diferenţele economice mari între clasele sociale sunt de vină pentru moartea unui număr mare de bebeluşi, existând şi sociologi care dau vina pe destrămarea familiilor şi situaţia dificilă a grupurilor etnice.