În judecată „la pachet”! Toată administrația Primăriei Chișinău, pe banca acuzaților

În judecată „la pachet”! Toată administrația Primăriei Chișinău, pe banca acuzaților Sursa foto: Primăria Municipiului Chișinău/ Facebook

Toți cei patru viceprimari ai municipiului Chișinău și 18 funcționari cu poziții de răspundere – vicepretori de sector și șefi de direcții – au fost trimiși pe banca acuzaților într-un dosar pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță despre încheierea  urmăriri și transmiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată pentru examinare în fond.

„Slugile lui Ion Ceban riscă amenzi și privarea dreptului de a deține o anumită funcție publică pe termen de până la un an... Sperăm ca funcționarii care vor fi găsiți vinovați de aceste încălcări grave ale legislației, să răspundă pentru ilegalitățile comise”, a comentat șefa fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.

Sursa foto: Primăria Municipiului Chișinău/ Facebook

Vor fi judecați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu viceprimarii de Chișinău Ilie Ceban, Angela Cutasevici, Irina Gutnic și Olga Ursu. Aceeași soartă îi paște și pe vicepretorii și șefii de direcții - Diana Guba, Vasile Moroi, Vadim Hîncu, Sinilga Școlnic, Mihail Furculiță, Vladimir Bolocan, Roman Vitiuc, Vitalie Mihalache, Ion Burdiumov, Andrei Pavaloi, Ludmila Boțan, Andrei Ciochină, Ghenadie Zadeseneț, Tudor Gîrbu, Dorin Ciornîi, Diana Tacu, Alina Tabacari și Olesea Pșenițchi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar fi luat decizii ilegale sub paravanul CSE

Cei 18 sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu în contextul în care au luat decizii de demitere sau reangajare cu jumătate de normă a asistenților personali din Chișinău în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Organele de drept au fost sesizate de consilierii municipali din partea partidului PAS aflat la guvernare peste Prut. Reprezentanții fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au invocat că peste 2200 de asistenți personali, care-și ridicau salariile din contul bugetului municipal, s-au pomenit fără nicio sursă de venit. Aleșii locali l-au acuzat pe primarul Ion Ceban de „irosirea banului public” și că ar refuza să finanțeze asistența socială în Chișinău pentru că a cheltuit banii pe acțiuni electorale în campania pentru locale din toamna anului trecut.

Războiul PAS – Ceban nu contenește

Precizăm că încă la sfârșitul anului trecut, primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat că bugetul municipal nu va mai finanța asistenții personali din municipiu, așa cum era până acum. El motiva atunci că aceste cheltuieli țin de responsabilitatea Guvernului și că bugetul municipal nu mai are bani să „acopere mofturile celor de la guvernare”.

Mai mult, edilul a anunțat că renunță inclusiv la finanțarea grupelor cu program prelungit pentru elevii claselor primare. În consecință s-a iscat un scandal monstru care nu mai contenește de câteva luni.

Nici protestele asistenților personali și nici cele ale părinților, organizate sistematic în fața sediului Primăriei de Chișinău, nu l-au convins pe primarul fost comunist și socialist, Ion Ceban. Consilierii din partea PAS l-au acuzat, în repetate rânduri de „incompetență” și „irosirea banului public”, dar și pentru faptul că s-a „împrumutat excesiv” sau că „a cheltuit banul public în campania electorală din noiembrie 2023”. Cei din PAS au sesizat organele de drept și au cerut atragerea la răspundere a funcționarilor responsabili. La rândul său, Ceban a atacat Guvernul și Ministerul Finanțelor în instanță și a pretins ca 50% din acumulările la bugetul municipal să rămână în visteria Chișinăului.

Sursa foto: Primăria Municipiului Chișinău/ Facebook

Salariile asistenților personali, achitate de Guvern

În timp ce reprezentanții guvernării centrale și locale se acuză reciproc și se războiesc, inclusiv în instanță, mii de asistenți sociali din Chișinău așteaptă „pomana” autorităților. La mijlocul lunii martie, Guvernul a anunțat că va achita salariile asistenților personali din Chișinău și că va reține ulterior banii de la bugetul Primăriei.

Se întâmplă în condițiile în care, deși suntem în luna aprilie, bugetul municipal pentru anul în curs nu a fost aprobat. Respectiv, toate structurile Primăriei activează în baza parametrilor bugetari ai anului 2023. „O situație anormală”, se revoltă consilierii locali PAS, care au purces la elaborarea unui proiect de buget alternativ. În replică, primarul Ceban susține că proiectul bugetului este gata, însă nu știe când va fi înaintat în Consiliul Municipal Chișinău pentru examinare și aprobare deoarece „nu există voință politică”, zice el.