În ce condiții se va întâlni „câinele turbat” Joe Biden cu „derbedeul” Kim Jong-un

Se așteaptă ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să reorienteze diplomația nucleară americană cu Coreea de Nord către o abordare mai prudentă și convențională, deși cursul său politic poate depinde în mare măsură de viitorul plan de acțiune al Phenianului.

Se așteaptă ca Joe Biden să se îndepărteze de diplomația neortodoxă a președintelui în exercițiu Donald Trump, marcată de un angajament direct cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, dar nu poate replica politica pasivă de „răbdare strategică” din epoca lui Barack Obama din cauza evoluției amenințărilor militare nord-coreene, potrivit analiștilor.

Gama diplomatică a noului președinte american va lua formă concretă după o revizuire politică de câteva luni și pregătirea echipei sale de securitate și afaceri externe.

O perioadă de vulnerabilitate în timpul căreia Kim ar putea recurge la provocări pentru a se plasa în fruntea listei de priorități a lui Biden, deja ocupat cu pandemia Covid-19  și cu sarcini economice pentru a revigora motoarele SUA, scrie agenția Yonhap.

„Este foarte probabil ca Joe Biden să revină la o abordare tradițională vizavi de Coreea de Nord, care ar sublinia importanța discuțiilor de lucru, din care ar căuta progresul în elaborarea unei foi de parcurs pentru denuclearizare înainte de a accepta negocieri pentru un summit”, potrivit lui Park Won-gon, professor de politică internatională la Universitatea Handongng din Coreea de Sud.

„Dar prevăd că multe vor depinde de răspunsurile din Coreea de Nord, care deja a declanșat provocări atunci când o nouă administrație preia funcția la Washington. Provocările ar complica lucrurile”, a adăugat el.

Trump a „legitimat regimul lui Kim”

Joe  Biden a declarat pentru agenția Yonhap că va continua să facă „presiuni”  pentru o Coree de Nord denuclearizată, via o „diplomație principială”.

Remarcile lui Biden au semnalat dorința unei formule de negociere atent gândită, care să se îndepărteze de tacticile dure și uneori neclare ale lui Trump de a ajunge la o înțelegere majoră prin summituri organizate, fără o pregătire extinsă la nivel operațional.

Înclinarea lui Biden pentru o nouă abordare a fost pe deplin exemplificată în dezbaterea prezidențială de luna trecută cu Trump, în timpul căreia l-a acuzat pe președintele republican că a „legitimat” Nordul aflat sub singura dinastie comunstă din istorie, dinastia Kim.

Cu toate acestea, Joe Biden și-a exprimat intenția de a se întâlni cu Kim Jong-un  cu condiția ca acesta „să-și reducă capacitatea nucleară”, mai degrabă decât să o dezmembreze, în remarci care au calmat temerile că noul lider de la Casa Albă ar plutea plasa ștacheta prea sus pentru un summit cu omologul său nord-coreean, în timp pare, deocamdată, să adopte o atitudine de așteptare până când Kim își va exprima o dorință privind denuclearizarea. Ceea ce unii analiști consideră imposibil.

Rachetele Nordului nu așteaptă

„Menționarea din partea lui  Biden despre o astfel de condiție ar facilita revenirea la dialog cu Phenian”, a declarat Kim Tae-hyun, profesor de diplomație la Universitatea Chung-Ang, menționând că Nordul, având atâtea probleme economice,  ar saluta orice inițiativă de reconciliere din partea Washingtonului.

Cu toate acestea, crearea unui mediu propice unui schimb între Biden și Kim este o provocare și ține, deocamdată, de teorii , președintele ales al SUA numindu-l pe liderul Kim „derbedeu”, iar mass-media din Phenian l-a descris pe democrat drept un „câine turbat” care „trebuie bătut cu bățul până moare”.

Unii observatori au evocat posibilitatea ca Biden să refacă politicile lui Obama privind Coreea de Nord, uneori calificate drept „ignoranță strategică” sau „virgulă strategică”. Dar alții cred că capacitățile militare în creștere ale Nordului ar determina Statele Unite să adopte o postură mai „proactivă”.

Obama a apelat la o politică pasivă după ce Nordul a tras o rachetă cu rază lungă de acțiune, încălcând acordul „Leap Day” din 2012, în temeiul căruia Washingtonul a fost de acord să acorde ajutor alimentar în schimbul moratoriului de la Phenian cu privire la teste nucleare și balistice.

Cu toate acestea, amenințările nucleare ale Nordului sunt acum prea mari pentru ca Washingtonul să le excludă, au remarcat experții, ridicând temerile că inacțiunea ar putea determina Phenianul să-și amplifice bravada de securitate împotriva Statelor Unite și a aliaților săi, de o manieră care ar putea pune la îndoială leadershipul american în materie de securitate.

În timpul paradei militare din 10 octombrie, marcând 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor, aflat la putere, Phenian a prezentat ceea ce părea a fi o nouă rachetă balistică intercontinentală mai mare, precum și o rachetă balistică strategică mare-sol, un alt semn de îmbunătățire a tehnologiilor sale militare, în ciuda angajamentului lui Trump.

Foamea poate învinge rachetele

Formularea politicii echipei Biden va depinde în mare măsură de planul de acțiune al Coreei de Nord  care se așteaptă să includă provocări majore, cum ar fi un test de rachete cu rază lungă de acțiune, care vizează testarea noii administrații americane.

Pe de altă parte, luptându-se cu o serie de provocări, cum ar fi daunele provocate de taifunurile și inundațiile din acest an, precum și sancțiunile internaționale dure, Nordul se poate abține de la orice escaladare a provocării care poate distruge impulsul dialogului cu americanii.

Cu toate acestea, perspectivele optimiste au fost umbrite de condițiile grele din nord pentru reluarea negocierilor nucleare, adică eliminarea de către Statele Unite a „tuturor obstacolelor” care amenință securitatea nordului și îi împiedică progresul.

„Phenianul ar trebui să-și reducă pragul de negociere”, a declarat Nam Chang-hee, profesor de politică internațională la Universitatea Inha. „Nordul a vorbit despre autonomie, dar în mijlocul dificultăților economice, poate fi înclinat să profite de toate oportunitățile diplomatice ale Washingtonului”.

O coordonare strânsă între Seul și Washington ar putea fi, de asemenea, o variabilă-cheie care ar putea afecta direcția politică a noii administrații americane, analiștii avertizând despre posibile divergențe politice între aliați.

Administrația sud-coreeană a președintelui Moon Jae-in a favorizat abordarea față de nord, dar guvernul democrat de la Washington ar putea opta pentru o abordare pornind de la bază.

Seul caută, de asemenea, declararea încheierii oficiale a războiului coreean (1950-1953) ca modalitate de a crea un nou impuls pentru a avansa negocierile nucleare cu Phenianul. Administrația Biden ar putea totuși cere un semn clar al dorinței Phenianului de a se denucleariza înainte de a accepta declarația.

Un obstacol major în calea angajamentului Statelor Unite cu Nordul putea veni și de la rivalul său strategic, China, deoarece tensiunile geopolitice crescânde între marile puteri le-ar putea pune în pericol cooperarea pentru a-l putea convinge pe Kim să renunțe la programul său nuclear.