Imunitatea copiilor în sezonul rece. Cum îi protejăm de răceli

Imunitatea copiilor în sezonul rece. Cum îi protejăm de răceliSursa foto: Svetlana Sankova | Dreamstime.com

Odată cu sezonul rece încep să apară și provocările pentru imunitate. Schimbările de temperatură, vântul, ploaia sau ninsoarea pot provoca diverse afecțiuni, cele mai des întâlnite fiind infecțiile căilor respiratorii. În colectivitate, riscul răspândirii virușilor și bacteriilor crește iar cel mai bine este să prevenim aceste neplăceri.

Imunitatea copiilor este mai sensibilă până la vârsta de 5-6 ani. Până atunci sistemul imunitar este în continuă formare, motiv pentru care răcelile și virozele sunt mai frecvente. Chiar și după împlinirea acestei vârste, este important ca micuții să aibă un stil de viață sănătos și echilibrat.

Protejează imunitatea copiilor în sezonul rece

Încă din primele zile de viață ale copilului trebuie să avem grijă la alimentația sa. Laptele matern este considerat cel mai bun aliment. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni. Atunci începe diversificarea însă laptele matern ar trebui să fie parte din alimentația copilului până la vârsta de doi ani.

Laptele matern nu are doar calități nutritive. El are un rol important și în ceea ce privește imunitatea copiilor. Conține anticorpi pentru bolile contagioase prin care a trecut mama, protejând astfel micuțul.

Alimentația este foarte importantă în sezonul rece. Imunitatea copiilor este protejată cu ajutorul fructelor și legumelor proaspete. Roșiile, usturoiul, ceapa, lămâia și portocala sunt doar câteva exemple de alimente care pot contribui la întărirea sistemului imunitar.

Fructe și legume care ajută sistemul imunitar

Fructele și legume ajută la menținerea sistemului imunitar puternic. Sursa foto: 90440440 © Gordan Jankulov | Dreamstime.com

Activitățile în aer liber îi protejează pe copii de răceli

Mulți părinți încearcă să reducă timpul petrecut de copii afară odată cu venirea toamnei. Medicii spun că acest obicei este unul greșit pentru că sedentarismul este inamicul sănătății noastre. Pentru întărirea imunității copiilor și nu numai sunt recomandate activitățile în aer liber.

Prevenția este foarte importantă, așa că măsurile de igienă nu trebuie să lipsească. Este important ca cei mici să știe cât de important este să se spele pe mâini cu apă și săpun după unele activități. Experții în sănătate reamintesc părinților că nici igienizarea excesivă nu le face bine celor mici.

Imunitatea copiilor trebuie să învețe să lupte cu agenții patologici și să își dezvolte proprii anticorpi. Este bine să cunoască măsurile de igienă, însă trebuie lăsați și să exploreze mediul înconjurător.

Imunitatea copiilor este ajutată și de suplimentele alimentare

Suplimente alimentare. Vitamina C și Zinc

Vitamina C și Zincul, esențiale în sezonul rece. Sursa foto: 272000946 © Olesya Gulerman | Dreamstime.com

Medicii recomandă ca în sezonul rece părinții să ajute organismul celor mici să lupte cu gripa. Suplimentele alimentare sunt de mare ajutor, ele conținând o gamă largă de vitamine.

Celebră pentru proprietățile sale este vitamina C. Aceasta ajută la producerea de celule albe în sânge, care luptă împotriva infecțiilor. Aportul zilnic de vitamina C recomandat pentru a proteja imunitatea copiilor este:

  • 0 - 6 luni: 40 mg;
  • 7 - 12 luni: 50 mg;
  • 1 - 3 ani: 15 mg;
  • 4 - 8 ani: 25 mg;
  • 9 - 13 ani: 45 mg;
  • 14 - 18 ani: 75 mg la băieți și 65 mg la fete.

Pentru a proteja imunitatea copiilor este important și zincul. Acesta este un mineral esențial care joacă un rol important în sezonul rece. Deficiența de zinc face organismul vulnerabil în fața infecțiilor. Aportul zilnic de zinc recomandat pentru copii este:

  • 0 - 6 luni: 2 mg;
  • 7 - 12 luni: 3 mg;
  • 1 - 3 ani: 3 mg;
  • 4 - 8 ani: 5 mg;
  • 9 - 13 ani: 8 mg;
  • 14 - 18 ani: 11 mg la băieți și 9 mg la fete, potrivit bebetei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News