Evenimentul Zilei > International > IL CORRIERE DELLA SERA: Fiica „ascunsă” a lui Putin conduce (la 33 de ani), un institut de inteligenţă artificială
IL CORRIERE DELLA SERA: Fiica „ascunsă” a lui Putin conduce (la 33 de ani), un institut de inteligenţă artificială

IL CORRIERE DELLA SERA: Fiica „ascunsă” a lui Putin conduce (la 33 de ani), un institut de inteligenţă artificială

La insistenţa jurnaliştilor care vor să afle mereu detalii despre fiicele sale, Vladimir Putin s-a limitat să laude cunoștințele lingvistice ale celor două fete: ''Vorbesc trei limbi străine. Şi le folosesc și în activităţile lor''.

Acum însă, fără ca tatăl să se laude cu asta, descoperim că cel puțin una din cele două, mezina, ar fi un fel de geniu al matematicii și fizicii şi că la 33 de ani i-a fost încredinţată conducerea noului institut de cercetare în domeniul inteligenței artificială al Universității din Moscova, cu un buget care ar trebui să atingă anul acesta ”doar” un miliard de ruble, adică aproximativ 13,7 milioane de euro.

Numele de familie al tinerei cercetătoare care, chiar înainte de împlinirea vârstei de treizeci de ani, era prorectorul universității, este Tikhonova și nu prin Putina. Dar toată lumea știe de multă vreme că numele de Katerina Tikhonova este noul nume luat din motive de privacy şi securitate de fiica cea mai mică, la scurt timp după instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin. La fel ca sora sa cea mare, Maria, în vârstă de 35 de ani, al cărei nume de familie este Vorontsova.

Motivele acestor alegeri au fost explicate chiar de președintele rus care a vrut mereu să-şi ţină familia în siguranță şi departe de atenția publică. Putin a refuzat, chiar în decembrie 2019, să spună explicit cine sunt fiicele sale și cu ce se ocupă. „Nu am făcut-o niciodată și nu o voi face nici acum”, a precizat. ”În general, cred că fiecare om are dreptul la propriul destin. Nu au fost niciodată fete vedete și nu le-a plăcut să fie în lumina reflectoarelor. Își trăiesc viața într-un mod adecvat”. În altă ocazie, Putin a spus clar: „Nu vreau să crească precum nişte prințese!”

În realitate, în ultima perioadă, Maria și Katerina au apărut în public, acordând interviuri și vorbind despre munca lor. Desigur, întotdeauna cu numele „nou” și fără să facă vreo referire la președinte. Cu aproape un an în urmă, Katerina Tikhonova a apărut la TV pentru a vorbi despre rolul ei de director al unui institut științific, ”Innopraktika”, care colaborează astăzi cu Universitatea pentru noul centru de inteligență artificială. Tikhonova condusese deja (la ce vârstă oare, ne întrebăm acum) Institutul Universitar de Studii Matematice al sistemelor complexe al Universității de Stat din Moscova. Se pare că ar fi fost căsătorită (în prezent este divorţată) cu Kirill Shamalov, un investitor care deţinea o cotă a companiei petrochimice Sibur care, conform presei ruse ar fi primit un împrumut de 1,75 miliarde de dolari de la un fond de pensii de stat. Se pare că împrumutul ar fi avut o dobândă mai mică decât cea a pieței, fapt care, la acea vreme, i-a făcut pe oameni să vorbească despre un posibil conflict de interese.

În iunie 2018, canalul 1 al televiziunii ruse a intervievat-o în schimb pe cealaltă fiică a lui Putin, Maria Vorontsova, medic endocrinolog, acționar al companiei medicale Nomeko despre care se spune că ar construi un mare centru de sănătate în regiunea Sankt Petersburg. În acest caz finanțarea ar proveni de la Sogaz, o companie de asigurări deținută de Gazprom (condus de Putin Aleksej Miller). Maria este căsătorită cu un manager olandez care a lucrat pentru Gazprom. Unul dintre puținele lucruri pe care președintele le-a dezvăluit public cu mândrie este că e deja de două ori bunic. În copilărie, cele două fiice ale lui Putin au urmat școala germană din Moscova, iar după ce numirea tatălui în funcţia de prim- ministru, în 1999, au studiat acasă cu tutori particulari. Au mers la universitate cu aceleaşi identități false de acum.

Articol de Fabrizio Dragosei

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR