Îi dă afară pe toţi! Românii care vor rămâne pe drumuri. Se anunță reducerea activității și concedieri de personal

Îi dă afară pe toţi! Românii care vor rămâne pe drumuri. Se anunță reducerea activității și concedieri de personal Sursa: Facebook

Economia românească se află în impas, alături de celelalte state dependente energetic de furnizorii externi. Platforma Chimcomplex reprezintă cel mai mare combinat chimic, la nivel local, iar responsabilii companiei anunță că vor opri trei dintre secțiile consumatoare de gaz din platformă. Acest lucru vine după ce gazul rusesc a devenit un lux pentru marii consumatori industriali, care sunt acum buni de plată. Rusia s-a bazat pe dependența pe care o au foarte multe țări din Europa de gazul natural. După invazia Ucrainei, a devenit clar că robinetul se va închide, așa că trebuie găsite surse alternative la nivel continental.

Cele mai mari platforme industriale de la noi din țară, Alro, Azomureș și Chimcomplex au decis, rând pe rând, să pună pe masă planurile de concediere a personalului, pentru a supraviețui din punct de vedere economic. De precizat este faptul că, însumat, cele trei firme au peste 5.400 de angajați, conform Ziarului Financiar.

„Angajaţii Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluţii pentru protejarea lor, însă dacă preţurile la energie nu îşi vor reveni, suntem în situaţia în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de şomaj tehnic“, afirmă reprezentanții Chimcomplex.

Platforma Chimcomplex reprezintă cel mai mare combinat chimic, la nivel local, iar responsabilii companiei anunță că vor opri trei dintre secțiile consumatoare de gaz din platformă. Acest lucru vine după ce gazul rusesc a devenit un lux pentru marii consumatori industriali, care sunt acum buni de plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chimcomplex ia în calcul chiar să între în revizie generală, pentru cel puțin două săptămâni, urmând ca pe termen mediu ori lung să fie realizate restructurări, în funcție de situația economică de atunci.

„Urmărim evoluţia situaţiei energetice la nivel mondial şi regional şi ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi“, spun cei de la Chimcomplex.

Europeanul Timmermans reconsideră interzicerea cărbunelui în producerea de energie electrică

Uniunea Europeană încearcă să gestioneze criza energetică cu care se confruntă, după impunerea sancțiunilor asupra Federației Ruse. Astfel, Frans Timmermans ia în calcul producerea de energie electrică pe bază de cărbuni.  Centralele de producere a energiei electrice sunt necesare pentru a echilibra sistemul energetic, în perioade când energia produsă de regenerabile este insuficientă.

Șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans, a susținut că ideea reluării producției de energie prin intermediul cărbunelui nu este deloc străină europenilor.

„Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans, citat de Politico.

Italia și Polonia se numără printre statele europene care vor să redeschidă centralele electrice bazate pe arderea cărbunelui, dar nu există un consens la nivel european.

Europa poate supraviețui fără gazele rusești

Rusia s-a bazat pe dependența pe care o au foarte multe țări din Europa de gazul natural. După invazia Ucrainei, a devenit clar că robinetul se va închide, așa că trebuie găsite surse alternative la nivel continental.

Una dintre multele întrebări care au apărut în contextul războiului din Ucraina este legată de energie. Cum se va descurca Europa, deci și România, fără gazul Rusiei? Un atu cu care Vladimir Putin i-a jucat pe degete, mulți ani, pe liderii celor mai puternice țări de pe „Bătrânul Continent”.

Supraviețuirea fără gazul din Rusia nu este imposibilă, dar demersul nu va fi „floare la ureche”. Cert este că este nevoie de unitatea comunității internațională, necesară pentru ca sancțiunile impuse Federației să aibă un impact major în destabilizarea economică. Dacă statele europene nu ajung la un consens, asta pentru că vedem ezitări din partea Germaniei în aplicarea sancțiunilor energetice, atunci nu doar economia rusă va avea de suferit, ci și cea europeană.