Nenorocirea care va lovi crunt Europa! Va fi mai gravă decât pandemia. Economia va fi trântită la pământ

Nenorocirea care va lovi crunt Europa! Va fi mai gravă decât pandemia. Economia va fi trântită la pământ Sursa: Mike Seaman | Dreamstime.com

Prejudiciile economice cauzate de un război prelungit în Ucraina ar putea fi mai grave decât cele din cauza pandemiei, spune șeful Volkswagen, Herbert Diess. Printre cele mai mari consecințele ar putea fi creșteri abrupte ale prețurilor, probleme cu furnizarea de energie și inflație scăpată de sub control. Iar primele semne arată că toate acestea se întâmplă deja în Europa.

Astfel de temeri s-au reflectat deja într-o scădere bruscă a euro de când Rusia a invadat Ucraina, deoarece participanții de pe piață au pariat că lovitura asupra economiei va deraia planurile Băncii Centrale Europene de a normaliza politica monetară pe măsură ce pandemia va înceta.  „Amenințarea acestui război pentru Germania și Europa este uriașă”, a spus Diess pentru Financial Times, subliniind riscul „creșterilor uriașe de prețuri, deficit de energie și inflație”.

Avertismentele lui Diess vin la câteva zile după ce VW, cel mai mare producător auto din Europa, a fost nevoit să suspende producția unor modele în Germania, precum Porsche Taycan, din cauza lipsei de componente. Grupul primește de obicei livrări de cablaje electrice şi alte componente din Ucraina.

VW și-a oprit deja producția la propria fabrică din Kaluga, sud-vest de Moscova și în Nijni Novgorod

Este unul dintre multele grupuri globale de automobile care își încetează producția în urma sancțiunilor financiare ale SUA și ale UE, care fac aproape imposibil importul de piese în fabricile lor. Cu toate acestea, operațiunile VW din Rusia sunt minore în comparație cu cele din restul Europei, unde este cel mai mare angajator din sectorul privat din Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diess a spus că este în favoarea „sancțiunilor maxime” împotriva Rusiei, dar a cerut și o reluare rapidă a negocierilor.

Pentru o societate ca Germania, care depinde de energia rusească, de materii prime... dacă vă imaginați un scenariu în care am întrerupe relațiile de afaceri cu Rusia, ceea ce probabil ar trebui să facem dacă acest conflict (nu se oprește), şi nu am mai putea să cumpărăm energie, acest lucru ar duce la o situație care ar putea afecta considerabil Europa și Germania, a spus Diess.

Argumentele sale se potrivesc cu cele ale cancelarului Olaf Scholz, al cărui guvern la începutul acestei săptămâni a refuzat să accepte propunerea SUA și a Regatului Unit în interzicerea importurilor de energie din Rusia din cauza lipsei de alternative pe termen scurt.

În primăvara lui 2020, piețele auto s-au prăbușit 2-3 luni don cauza pandemiei

De data aceasta, dacă războiul va dura luni bune, consecințele ar putea fi de lungă durată și ar putea antrena creșteri dure de prețuri, penurie la furnizorii de energie și inflație mult peste medie, totul pentru că au apărut noi întreruperi în lanțul de furnizori.

La fel ca și criza semiconductorilor, și cea declanșată de invazia rusă din Ucraina arată cât de fragile sunt lanțurile de aprovizionare. Și mai arată un lucru: este o problemă când business-uri uriașe depind pe scară atât de largă de țări cu regimuri autoritare, precum Rusia sau China, mai spune Diess.

Diess a spus că o oarecare satisfacție  există după ce miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit pentru discuții în Turcia, cel mai înalt contact dintre cele două țări de la invadarea Rusiei în urmă cu peste două săptămâni. Miniștrii au discutat, printre altele, posibilitatea unei întâlniri între președinții lor, care ar marca un pas și mai mare către o soluționare diplomatică a războiului, scrie in.investing.com.