ÎCCJ verifică legalitatea repartiției dosarului Ferma Băneasa

ÎCCJ verifică legalitatea repartiției dosarului Ferma Băneasa Sursa: arhiva EVZ

După ce în ultimele zile au fost trase mai multe semnale de alarmă, de către judecători și avocați, referitor la modul cel puțin „ciudat” în care a fost repartizat dosarul Ferma Băneasa, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat atitudine.

Astfel, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) va începe luni verificarea modului în care au fost respectate dispozițiile legale și regulamentele atunci când a fost repartizat dosarul Ferma Băneasa către completul care a pronunțat deciziile definitive de închisoare, majorând pedepsele din prima instanță.

În data de 22 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a dispus verificări „având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016 (Ferma Băneasa), precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate”.

Verificarea respectării dispozițiilor legale

În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016, se arată într-un comunicat de presă al Instanței supreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

În a doua fază, programată pentru perioada 4-18.01.2021, se vor face verificări cu același obiect la toate secțiile și formațiunile de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Conform sursei citate, verificările vor fi făcute de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT.

Demersul are loc în contextul în care în spațiul public au apărut informații că nu s-ar fi ținut cont de principiul repartizării aleatorii a dosarului Ferma Băneasa. Completul care a pronunțat deciziile definitive a fost format din judecătorii Florentina Dragomir, Ioana Ilie și Ionuț Matei.

Printre cei condamnați în acest dosar se numără și avocatul Robert Roșu, iar decizia ICCJ a provocat reacții aprinse ale Uniunii Naționale a Barourilor din România, dar și ale unor colegi avocați ai acestuia, care luni au protestat la Palatul de Justiție.

ÎCCJ a oferit, pe 17 decembrie, verdictul final în dosarul Fermei Băneasa. Paul al României, Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz și Nela Ignatenko, sunt de negăsit și dați deja în urmărire națională, autoritățile cerând și emiterea unui mandat internațional de arestare.