Deputatul Mircea Roșca a scăpat de acuzații. ÎCCJ a constatat prescripția faptelor

Deputatul Mircea Roșca a scăpat de acuzații. ÎCCJ a constatat prescripția faptelor Mircea Roșca Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

ÎCCJ a dispus încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL Mircea Roșca, acuzat de trafic de influență. Un complet de cinci judecători au stabilit că faptele s-au prescris.

 

Instanța a decis că procesul penal împotriva deputatului Mircea Roșca nu mai poate continua. Judecătorii au constatat că faptele pentru care a fost trimis în judecată s-au prescris. Mircea Roșca a fost acuzat de trafic de influență.

ÎCCJ a respins apelurile în acest caz

Judecătorii au respins apelurile formulate de DNA, dar și de deputatul Mircea Roșca. Astfel a fost menținută decizia instanţei de fond, din februarie 2023. Instanța a dispus, la vremea respectivă, încetarea procesului penal împotriva deputatului Roşca. El a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a beneficiat de decizia Curţii Constituţionale, din mai 2022, privind prescrierea faptelor. Iar acum, ÎCCJ a dispus încetarea procesului penal. De  acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, oameni de afaceri, funcționari sau politicieni.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Prahova şi RAAPPS - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia au refuzat să se constituie părţi civile în proces. Drept urmare, cei în cauză nu poate fi recuperat prejudiciul. Legea permita, în cazul prescrierii faptelor, ca inculpații să fie obligați de instanță la achitarea prejudiciilor create.

Judecarea acestui dosar a fost întârziată în instanţele de judecată prin acte procedurale, inclusiv prin decizii ale Curţii Constituţionale.

Micutzu

Sursa foto: arhiva EVZ

Mircea Roșca condamnat în primă instanță

În februarie 2018, deputatul PNL Mircea Roşca a fost condamnat în primă instanţă cu suspendare. Alături de el, au fost sancționați, tot cu pedepse cu suspendare și o pate dintre cei inculpați. Ulterior, la judecarea apelului, judecătorii au anulat condamnările, în baza unei decizii a CCR. Este vorba despre hotărârea prin care s-a stabilit că la ÎCCJ nu erau constituite completuri specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Dosarul s-a mutat la Tribunalul Prahova, după care a fost trimis înapoi la Instanţa supremă. Aici s-a constatat că că faptele de care erau acuzaţi inculpaţii s-au prescris. Drept urmare, ÎCCJ a dispus încetarea procesului, în februarie 2023, pentru prescripție.

Acum a urmat și apelul care a confirmat decizia inițială de prescripție a faptelor penale.

Inalta Curte

ÎCCJ. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dosarul aflat pe rolul ÎCCJ

Potrivit DNA, în 2011, ca vicepreşedinte PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător (administrator de firmă) 20.000 de euro. Banii erau destinați exercitării influenței asupra preşedintelui PNL Azuga, Gabriel Popescu. La rândul său, acesta urma să intervină în Consiliul Local și Primăria Azuga pentru a-i înlesni dobândirea unor terenuri. Deputatul ar fi primit 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul PNL.

Alți 4.000 de euro au fost pretinși de o funcționară (trimisă în judecată) în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu. Acesta aveau legătură cu licitaţiile pentru vânzarea terenurilor şi desemnarea câştigătoare a societăţii administrate de acesta.

Mircea Roşca ar fi intervenit pentru încheierea unor contracte de achiziţie cu firmele administrate de vărul său. Acesta furniza produse alimentare, pentru care nu erau autorizate. Acest fapt, au constatat anchetatorii, a avut ca rezultat prejudicierea mai multor entități publice cu diferite sume de bani.