ICCJ a respins apelul a doi avocați celebri: Ani grei de închisoare pentru trafic de influență
- Sabina Popescu
- 25 octombrie 2021, 12:39
Doi cunoscuți avocați din municipiul București, Șaim Cristian și Șaim Nicolae, tată și fiu, au fost judecați și condamnați pentru trafic de influență la 5 ani și 4 luni închisoare, respectiv 5 ani de închisoare, ambele cu executare. Cei doi condamnați au înaintat o solicitare de revizuire a sentinței, însă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nu s-a dovedit a fi în favoarea lor.
ICCJ nu a fost de acord cu revizuirea sentinței celor doi avocați bucureșteni, arată soluția pronunțată pe data de 21 octombrie de completul de judecată. Șaim Cristian şi Şaim Nicolae au fost condamnați în urmă cu aproximativ 8 luni de zile la 5 ani și 4 luni închisoare, respectiv 5 ani de închisoare, ambele cu executare.
ICCJ a respins apelul avocaților
Condamnații au atacat cu apel decizia Curții de Apel București, care a impus pedepse de închisoare cu executare pentru ambii avocați din București, Șaim Cristian și Șaim Nicolae.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de revizuenţii Şaim Cristian şi Şaim Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 105/F din 18 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 2110/2/2021 și (1001/2021). Obligă apelanţii revizuenţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții revizuenți, în cuantum de câte 627 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 octombrie 2021”, arată soluția pronunțată de completul de judecată.
Șaim Cristian și Nicolae, condamnați pentru trafic de influență
Anul trecut, pe data de 26 iunie 2020, judecătorii de la Curtea de Apel București i-au condamnat pe Șaim Cristian și Șaim Nicolae la 5 ani și 4 luni închisoare, respectiv 5 ani de închisoare, ambele pedepse cu executare, pentru trafic de influență.
De asemenea, celor doi li s-au mai interzis o serie de drepturi pentru o perioadă de cinci ani după achitarea pedepsei, anume: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a exercita profesia de avocat, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În comunicatul DNA, publicat în luna noiembrie a anului 2018, sunt relatate următoarele:
Ce acuzații a adus DNA
„În decembrie 2012, inculpatul Șaim Cristian a pretins și primit de la o persoană care era judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de tâlhărie (martor în cauză) suma de 23.000 euro, promițând în schimb că își va exercita influența asupra unor magistrați din cadrul Tribunalului București în vederea încetării stării de arest preventiv a martorului.
În perioada octombrie – decembrie 2013, inculpații Șaim Cristian și Șaim Nicolae au pretins și primit de la o persoană care era urmărită penal în stare de arest preventiv pentru săvârșirea unor infracțiuni de tâlhărie și trafic de droguri (martor în cauză) suma de 13.500 euro, promițând în schimb că își vor exercita influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel București în vederea încetării stării de arest preventiv a martorului.
În mai 2017, inculpatul Șaim Nicolae a pretins suma de 1.500 de euro de la rudele a două persoane reținute pentru săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, promițând că îl va determina pe procurorul care instrumenta dosarul să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, în vederea neluării altor măsuri preventive privative de libertate față de cei doi reținuți”, potrivit justnews.ro.