Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Protestul avocaților continuă. Recomandarea Baroului
Dosarul Ferma Băneasa. Protestul avocaților continuă. Recomandarea Baroului

Dosarul Ferma Băneasa. Protestul avocaților continuă. Recomandarea Baroului

Conducerea Baroului București le reamintește avocaților să poarte banderole albe în sălile de judecată, la parchete, în unitățile de poliție etc. în semn de solidaritate cu colegul lor Robert Roșu, închis în Dosarul Băneasa.

Recomandarea către avocați a fost făcută de conducerea Baroului București, printr-un anunț publicat pe site-ul instituției. Avocaților li se reamintește că măsura a fost luată de Consiliul Baroului, într-o ședință care s-a desfășurat pe 19 decembrie anul trecut.

„Baroul București reamintește membrilor corpului profesional că, în ședinta din 19.12.2020, Consiliul Baroului a decis purtarea unei banderole albe de către toți avocații din Baroul București în exercitarea profesiei de avocat în instanțe, parchete, unități de poliție sau sedii profesionale, în sprijinul principiului exercitării libere a profesiei de avocat”, se arată în anunțul postat pe site-ul Baroului.

Potrivit anunțului, banderolele pot fi solicitate la garderobele din incinta Tribunalului București și a Curții de Apel, dar și de la Serviciul de Asistență Judiciară.

În același context, conducerea Baroului îi anunță pe avocați că se pot înscrie pentru acordarea de asistență juridică gratuită colegilor lor, Robert Roșu și Corina Teodora Dicu, condamnați în Dosarul Băneasa.

„Baroul București informează avocații că se pot înscrie pentru acordarea de asistență juridică gratuită, avocaților care sunt implicați în proceduri judiciare în legătură cu activitatea desfășurată în cadrul profesiei sau în legătură cu profesia, prin transmiterea unei opțiuni la adresa de email [email protected]”, se arată pe site-ul Baroului București.

Protestul avocaților bucureșteni are loc în contextul condamnării colegilor lor, Corina Teodora Dicu și Robert Roșu, la patru, respectiv la cinci ani de închisoare, de un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție în Dosarul Băneasa. Condamnările au stârnit valuri largi de protest, în condițiile în care prima instanță, Curtea de Apel Brașov a dispus achitarea pe motiv că faptele nu există.

Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei

Pe 20 decembrie, Consiliul Baroului București, reunit într-o ședință extraordinară, a adoptat o serie de măsuri ca urmare a condamnării a doi avocați din Baroul București pentru „săvârșirea unor infracțiuni în exercițiul profesiei”.

Între altele, conducerea Baroului a recomandat avocaților să să poarte banderole albe, în exercitarea profesiei în instanțe, la parchete, la unitățile de poliție sau în sediile profesionale. Consiliul a mai hotărât să formuleze un apel către toate barourile din România pentru adoptarea unor măsuri de susținere a profesiei de avocat și a demersurilor Baroului Bucuresti. De asemenea, Consiliul a decis să informeze toate barourile și organizațiilor profesionale internaționale cu care are acorduri de înfrățire sau al căror membru este, despre riscurile la care este expusă profesia de avocat din România.

Conducerea Baroului București a mai anunțat că va susține demersurilor Uniunii Naționale a Barourilor din Romania în sensul inițierii unui dialog cu organismele profesionale ale judecătorilor, pentru asigurarea unui climat de siguranță în exercitarea legală a profesiei de avocat.  Consiliul Baroului București a mai decis „exprimarea unor poziții publice a formelor de exercitare a profesiei cu privire la riscurile calificării activității avocatului, în limitele Legii nr.51 din 1995, ca fiind infracțiuni”.

Comunicatul de presă al Consiliului Baroului București din 20 decembrie 2020: