Ponta: Statul de Drept are nevoie de magistraţi şi avocaţi în egală măsură

Ponta: Statul de Drept are nevoie de magistraţi şi avocaţi în egală măsurăSursa foto: EVZ

Fostul premier Victor Ponta spune, după scandalul declanșat de condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa” că România are nevoie urgentă de magistraţi independenţi.

Victor Ponta este de părere că „Statul de Drept are nevoie de magistraţi şi avocaţi în egală măsură”. El este primul politician care se pronunţă pe subiectul protestului avocaţilor după condamnarea lui Robert Roşu din dosarul Ferma Băneasa.
Liderul Pro România mai spune că ţara are nevoie de avocaţi feriţi de abuzuri şi face o comparaţie între cazul avocatului din dosarul Ferma Băneasa şi dosarul său în care el a fost trimis în judecată pentru un contract de consultanţă legat de Casa de avocatură a lui Dan Șova.
Mai precis, Victor Ponta aminteşte într-o postare pe Facebook de momentul 2015, când fostul premier a fost acuzat de procurorii anticorupţie de complicitate la evaziune şi spălare de bani pentru că, în calitate de avocaţi, ar fi primit bani pentru asistenţă juridică acordată unor firme de stat.

Victor Ponta: vinovaţii să plătească, iar cei nevinovaţi să fie achitaţi

„În anul 2015 am fost inculpat penal şi judecat pentru un contract de 2000 de euro/lună desfăşurat ca avocat în perioada 2007-2008! Din fericire Completul de 3 judecători de la ICCJ a decis în unanimitate achitarea, pentru că „faptele nu constituie infracţiune”, a scris Ponta pe social media.

Şi continuă: „Consider că un Stat de Drept adevărat are nevoie de magistraţi şi de avocaţi în egală măsură. Toţi având grijă să facă dreptate: vinovaţii să plătească, iar cei nevinovaţi să fie achitaţi”, a scris Victor Ponta pe contul personal de Facebook.

Victor Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Reamintim că Victor Ponta a fost achitat pentru fals pentru că, potrivit instanței, procurorul s-a bazat, în principal, pe declarațiile unei angajate a Casei de avocatură a lui Dan Șova, care şi-a şi schimbat declaraţia de mai multe ori pe parcursul procesului.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocatură, Ponta ar fi obţinut de la SCA Şova şi Asociaţii  peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-ar fi efectuat niciodată.