Acuzat de cercetare abuzivă și represiune. Fosul procuror „Portocală„ de la „unitatea de elită” a DNA Ploiești, trimis în judecată

Acuzat de cercetare abuzivă și represiune. Fosul procuror „Portocală„  de la „unitatea de elită” a DNA Ploiești, trimis în judecată Mircea Negulescu, zis Portocală Sursa foto: arhiva EVZ

Secţia specială pentru investigarea magistraţilor l-a trimis în judecată pe fostul procuror DNA Mircea Negulescu, într-un nou dosar penal.

Fostul procuror DNA este acuzat de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Mai exact, conform actelor de trimitere în judecată, Mircea Negulescu ar fi „fabricat” probe şi ar fi obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cause pe care le-a instrumentat pe vremea când activa în DNA Ploiești. Unul dintre aceste dosare – numit și „ Dosarul Tony Blair” îi viza pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță și fostul premier PSD Victor Ponta.

În același dosar, împreună cu Mircea Negulescu a mai fost trimis în judecată și un fost ofițer de poliție judiciară, Mihai Iuliano Iordache. Acesta din urmă este acuzat de complicitate la cercetare abuzivă, complicitate la represiune nedreaptă, complicitate la instigare la represiune nedreaptă, complicitate la influenţarea declaraţiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în calitate de procuror în cadrul DNA Ploieşti, Mircea Negulescu ar fi pus la cale modul de sesizare și întregul material probator care a fost administrat în două dosare, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane.

Acuzații extrem de grave

Conform concluziilor din ancheta SIIJ, Mircea Negulescu ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi o serie de măsuri neprivative de libertate, control judiciar, faţă de unele dntre persoanele pe care le viza, deși cunoștea că acestea sunt nevinovate. El ar fi beneficiat de sprijinul ofiţerului de poliţie judiciară, care a fost detaşat la DNA - Ploieşti.

Conform acuzării, fostul procuror ar fi convins un judecător de drepturi şi libertăţi de la Instanţa supremă, dintr-unul dintre dosare, să dispună, arestarea preventivă faţă de o persoană. Aceasta în condițiile în care Mircea Negulescu știa că persoana respectivă este nevinovată, întrucât probele pe baza căruia s-au argumentat măsurile procesuale ar fi fost inventate încă de la momentul sesizării organelor judiciare.

Conform comunicatului de presă, Mircea Negulescu ar fi determinat mai mulţi martori (unii cu identităţi protejate) să dea declaraţii mincinoase în dosarele penale menţionate anterior şi mai mulţi denunţători să formuleze denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală. Fostul procuror, se arată în material, știa că denunțurile și declarațiile de martori sunt neadevărate și că aveau drept scop vătămarea drepturilor procesuale ale persoanelor vătămate.