A apărut o nouă escrocherie. Autoritățile sunt în alertă

A apărut o nouă escrocherie. Autoritățile sunt în alertăEscrocherie. Sursa foto: Dreamstime.com

O nouă escrocherie. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că escrocheriile cu falși lucrători IT din Coreea de Nord au adus regatului pustnic cel puțin 88 de milioane de dolari pe parcursul a șase ani. În cadrul acestei escrocherii, tehnicienii din Coreea de Nord (RPDC) își maschează identitatea și locația pentru a obține locuri de muncă la distanță.

O nouă escrocherie

Ei își varsă apoi prada obținută ilicit în cuferele Pyongyang-ului. Unii își folosesc și privilegiile de acces pentru a fura informații, cum ar fi codul sursă proprietar, și apoi își șantajează angajatorii cu amenințări că vor expune activele corporative dacă nu sunt plătiți să păstreze tăcerea.

Hackeri

Sursa foto: pixabay.com

Multe firme de securitate informatică au fost păcălite și au sesizat FBI. Un anunț făcut joi de agenții federali și actul de acuzare aferent [PDF] menționează două firme ca angajatori ai escrocilor nord-coreeni care au falsificat locuri de muncă.

Au folosit identități false

Se pare că întreprinderile menționate nu se află nici măcar în Coreea de Nord. Unul dintre jucători - Yanbian Silverstar - se află în China, iar celălalt - Volasys Silverstar - în Rusia.

Ambii sunt acuzați că au folosit „identități false, furate și împrumutate” pentru a obține locuri de muncă la distanță - un efort care, potrivit DoJ, a produs „cel puțin 88 de milioane de dolari pe parcursul conspirației de aproximativ șase ani”, deși această sumă nu include plățile de extorcare. Actul de acuzare detaliază modul în care conspirația a vizat șase întreprinderi din SUA, plus două organizații non-profit.

Atac cibernetic

Hackeri. Sursa foto: Pixabay

Cum procedau infractorii

Actul de acuzare susține că cele două firme au angajat cel puțin 130 de tehnicieni și că aceștia erau cunoscuți pe plan intern sub denumirea de „războinici IT” și aveau ca obiectiv să câștige lunar 10 000 de dolari fiecare.

Dacă toți cei 130 de lucrători ar fi fost angajați timp de șase ani (72 de luni), câștigurile la țintă ar fi generat 93,6 milioane de dolari. Cei care și-au atins obiectivele primesc bonusuri, premii sau promovări.

Actul de acuzare descrie o structură de conducere pe mai multe niveluri la cele două Silverstar. Se pare că aceștia au beneficiat de ajutor în SUA, sub forma unor persoane care le-au cumpărat laptopuri și au instalat software care făcea să pară că lucrătorii nord-coreeni nu se aflau în țara lor de origine.

Ei ar fi făcut site-uri internet care păreau a fi agenții care furnizau lucrători IT contractuali sau independenți. Aceste întreprinderi false au inclus Eden Programming Solutions, Purpleish Tech, Culture Box, Next Nets, Illusion Software, Baby Box Tech, Cubix Tech și Helix, potrivit Theregister.

Ne puteți urmări și pe Google News