Iată cum poți să-ți antrenezi creierul să funcționeze mai bine sub presiune
- Dosofteea Lainici
- 7 decembrie 2022, 19:50
Lyndon B. Johnson era cunoscut pentru histrionismul său – reacția sa la dureri sau boli minore a fost „frenetică” și „isterică”, scria Robert Caro pentru New Yorker în 2012. Dar când era sub presiune, așa cum a fost în ziua în care a devenit președinte după asasinarea lui John F. Kennedy — Johnson era extraordinar de calm.
„Aliații lui Johnson știau că, cu toate mâniile și urletele lui, dar și monologurile lui nesfârșite, comportamentul lui era foarte diferit în momentele de criză, în momentele în care trebuia să ia decizii - decizii grele, decizii cruciale”, a scris Caro.
Anumite persoane par proiectate să performeze mai bine în momente de presiune. Ca antreprenor, este cu siguranță o abilitate pe care ai face bine să o dezvolți. Cercetările efectuate de TalentSmart au descoperit că 90% dintre cei mai performanți oameni își pot gestiona emoțiile în perioadele de stres.
Catastrofizarea înseamnă a presupune ce este mai rău într-o situație dată. Este uimitor cât de repede se poate roti creierul nostru în câteva milisecunde. Dacă te surprinzi făcând asta, este important să renunți la acele gânduri. Amintește-ți să respiri și rămâi cât mai calm în acele situații.
Empatia nu este doar despre ascultare, ci și despre a lua în considerare situația celeilalte persoane. Practicarea empatiei autentice este o modalitate excelentă de a pune o situație în perspectivă și de a nu lua ceea ce se întâmplă personal. Dacă, de exemplu, ți se cere să explici de ce ai luat o anumită decizie sau o anumită poziție, este foarte probabil ca persoana care pune întrebările să nu încerce să te atace - ea vrea cu adevărat să înțeleagă.
Calmul în situațiile critice
Practicarea empatiei înseamnă și a nu face presupuneri. Există o serie de motive pentru care cineva ar putea părea argumentat sau nerăbdător, fără să aibă de-a face cu tine. Oamenii au stiluri diferite de a se exprima; de asemenea, au și zile proaste. Țineți cont de acest lucru dacă sunteți tentat să intrați singur în modul de atac.
A fi antreprenor înseamnă că vei fi pus în multe situații stresante. A rămâne calm sub presiune îți va face viața mai ușoară. A fi anxios și nervos constant nu face bine nimănui. Calmul te va face un lider mai eficient și îți va permite să navighezi în fața oricăror provocări cu care te confrunți, potrivit Business Insider.