Empatie la roboți? S-a demonstrat că roboţii dau dovadă de o anumită formă de empatie. Vor ajunge să știe ce gândesc oamenii?. Un experiment efectuat de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia din New York condus de Hod Lipson, în cadrul căruia a fost creată o mașină capabilă să prezică acțiunile altei maşini doar prin observarea ei, a demonstrat că la roboţi s-a aprins prima scânteie de empatie.
Empatie la roboți? Rezultatul studiului, publicat în Scientific Reports, reprezintă primul semn al faptului că până și la roboți ar putea exista o Teorie a minții, capacitatea ființelor umane de a se pune în pielea altora pentru a anticipa acțiunile lor. Rezultatul pune bazele unei comunicări mai eficiente atât între roboţi, cât și între roboţi și oameni.
Empatie la roboți? Ce au observat specialiștii
Capacitatea de a prezice acțiuni viitoare în baza observației "poate îmbunătăți semnificativ sintonia și gradul de interacțiune naturală a unui robot cu un om, din moment ce bariera lingvistică este depășită în executarea sarcinilor în care sunt necesare, de exemplu, coordonarea sau acordul reciproc ", observă Antonio Frisoli, de la Scuola Superiore Sant'Anna din Pisa. Gândindu-ne la viitorii roboți dedicaţi muncilor casnice, adaugă profesorul, „ne putem imagina roboți capabili să ne susțină acțiunile într-o manieră colaborativă și eficientă”.
Ființele umane învață încă din copilărie să prezică acțiunile altora. Această abilitate ne permite să trăim și să lucrăm împreună cu succes. Roboții, în schimb, până la experimentul Universității Columbia, nu reușiseră să implementeze acest tip de comunicare socială. În timpul experimentului, un robot a trebuit să caute cercuri verzi și să se îndrepte spre ele, însă a existat o problemă: uneori, cercul verde era ascuns de o cutie de carton roșie și, în acel caz, robotul ori căuta un alt cerc verde, ori se bloca. Rezultatul ne face să ne întrebăm: Empatie la roboți?
Între timp, un alt robot observa scena dintr-un unghi care nu ascundea niciun cerc verde. După ce și-a observat partenerul timp de două ore, a început să anticipeze ținta și ruta celeilalte mașini.
Roboţii dau dovadă de o anumită formă de empatie
Cercetătorii cred că, în ciuda faptului că stilul de comportament al roboţilor este mult mai simplu decât cel al oamenilor, acestea ar putea constitui o formă primitivă de empatie. Tot conform lui Frisoli, experimentul „a măsurat o formă primitivă de empatie între doi roboți, înțeleasă ca fiind capacitatea unui robot de a prezice comportamentul unui alt robot în absența comunicării verbale şi numai printr-o analiză vizuală a comportamentului celuilalt partener ".
Dacă roboții vor ajunge să anticipeze ceea ce gândesc oamenii, vor apărea probleme etice importante. Cum ar fi de exemplu, aşa cum subliniază Frisoli. "În ce măsură un robot poate lua decizii autonome în baza predicției sale? Poate un robot, anticipând gândirea omului? Să-l manipuleze pe acesta și să devină ceva mai mult decât un simplu executant al sarcinilor? Toate acestea sunt aspecte care merită o reflecție atentă ", conchide expertul.