Iată cât de rapid sunt înlocuite celulele din corpul nostru. Ce implică acest proces

Iată cât de rapid sunt înlocuite celulele din corpul nostru. Ce implică acest proces sursa: arhivă EVZ

Există trilioane de celule în corpul tău, dar celulele pe care le ai astăzi nu sunt aceleași celule pe care le aveai ieri. În timp, celulele îmbătrânesc și devin deteriorate, astfel încât celulele corpului tău se reproduc în mod constant, creându-și proprii înlocuitori la o perioadă de timp.

Această activitate celulară constantă a stârnit o idee populară: La fiecare șapte ani celulele tale au fost atât de productive încât corpul tău a înlocuit fiecare parte din el - de la gene până la esofag. Cu alte cuvinte, după aproximativ șapte ani de replicare celulară, ai celule noi, atât în interior, cât și în exterior.

Reînnoirea celulară

Dar este adevărat? Nu chiar. Anumite celule din unele organe și sisteme din corpul tău sunt complet înlocuite în câteva luni, dar altele rămân aproape la fel ca în ziua în care te-ai născut. „ Pielea este înlocuită foarte repede, cel mai probabil în câteva luni”, a declarat Olaf Bergmann, cercetător principal la Departamentul de Biologie Celulară și Moleculară de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Celulele din ficat se regenerează într-un ritm oarecum mai lent, au raportat Bergmann și colegii săi. Pentru studiu, autorii au analizat țesutul hepatic utilizând datarea cu radiocarbon și au descoperit că majoritatea celulelor hepatice sunt înlocuite în decurs de trei ani. Cu toate acestea, celulele din alte organe și sisteme sunt și mai lente în a se reproduce și rămân în urma limitei de șapte ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, „inima se reînnoiește într-un ritm destul de scăzut, cu doar 40% din toate cardiomiocitele (celulele responsabile pentru forța de contracție din inimă) schimbate de-a lungul vieții”, a spus Bergmann. Celulele scheletice, între timp, au nevoie de aproximativ 10 ani pentru a reproduce un schelet în întregime.

În creier, reînnoirea celulelor poate fi și mai lentă. Oamenii de știință au descoperit dovezi care arată că unii neuroni din hipocamp sunt reînnoiți, dar numai cu o rată de 1,75% anual, conform unui studiu din 2013. Dar alte tipuri de neuroni rămân cu o persoană toată viața, a spus Bergmann. Și chiar și populațiile de celule distincte care pot întineri nu sunt înlocuite în întregime, ci doar parțial pe parcursul unei vieți, a spus el.

Îmbătrânirea corpului

Dar asta ridică o altă întrebare: dacă părți din noi, cum ar fi pielea, intestinul și ficatul, sunt reînnoite la fiecare câțiva ani, atunci de ce nu rămânem tineri pentru totdeauna? Indiferent de cât de „tinere” ar fi pielea, intestinele sau ficatul nostru, ne simțim mai în vârstă pe măsură ce trec anii din cauza vârstei noastre biologice, a explicat Bergmann.

Chiar dacă celulele unei persoane sunt relativ tinere, vârsta lor biologică reflectă modul în care organismul său răspunde la trecerea timpului. Pe măsură ce organele își reînnoiesc celulele, organele încă îmbătrânesc din cauza modificărilor în celule, cum ar fi mutațiile, a spus Bergmann.

Pe măsură ce celulele se replică, ADN-ul se împarte și se copiază continuu; iar in timp se fac greșeli. Mutațiile se pot acumula astfel și pot afecta viața celulei sau expresia anumitor gene. Astfel, chiar dacă celulele din anumite părți ale corpului nostru sunt relativ noi, ADN-ul nostru îmbătrânit, mult copiat, ne face să simțim greutatea tuturor acelor ani care au trecut, potrivit Live Science.