Moscova amenință cu desfășurare de arme nucleare dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO

Moscova amenință cu desfășurare de arme nucleare dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO Armata Belgiei va consolida granița terestră, aeriană și maritimă de est a NATO Sursa: arhiva EVZ

Moscova, care împarte o graniță de 1.300 de km cu Finlanda, a spus că ar fi o greșeală ca Helsinki să se alăture alianței transatlantice și că ar dăuna relațiilor bilaterale. Rusia pare să amenințe cu desfășurarea nucleară dacă apar baze NATO în Finlanda sau Suedia.

Finlanda va solicita aderarea la alianța militară NATO, a confirmat duminică președintele țării Sauli Niinisto. Este o schimbare istorică de politică determinată în mare măsură de invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit BBC, televiziunea de stat rusă a declarat despre Finlanda și Suedia care doresc să se alăture NATO: „Motivul lor oficial este frica. Dar vor avea mai multă frică în NATO. Când bazele NATO vor apărea în Suedia și Finlanda, Rusia nu va avea de ales decât să neutralizeze dezechilibrul și noua amenințare prin desfășurarea de arme nucleare tactice”.

Aderarea la NATO

Vladimir Putin a spus că o astfel de mișcare ar afecta relațiile ruso-finlandeze. De asemenea, se așteaptă ca Suedia să urmeze exemplul, deoarece sprijinul public pentru aderare a crescut pe fondul preocupărilor de securitate.

Anunțul de duminică vine după ce Niinisto și prim-ministrul finlandez, Sanna Marin, au declarat că ambii sunt în favoarea aderării la NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord), dând undă verde țării să aplice. „Astăzi, noi, președintele și comitetul de politică externă al guvernului, am decis împreună că Finlanda să solicităm aderarea la NATO”, a declarat Niinisto reporterilor la palatul prezidențial din Helsinki.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niinisto l-a sunat sâmbătă pe președintele rus Vladimir Putin pentru a-i spune despre planurile Finlandei de a se alătura alianței. Putin a spus că a considerat că această mișcare ar fi o greșeală, dar nu a repetat amenințările anterioare că orice astfel de mișcare ar declanșa contramăsuri din partea Moscovei, a declarat liderul finlandez într-un interviu pentru CNN.

„În totalitate, discuția a fost foarte, aș spune, calmă și rece”, a spus Niinisto. „Surpriza a fost că a luat-o atât de calm”. Totuși, el a adăugat: „Trebuie să ții cont de faptul că ceea ce a spus el nu înseamnă că nu ar trebui să fii tot timpul destul de conștient și să urmărești ceea ce se întâmplă cu adevărat. Dar până acum, se pare că nu apar probleme imediate.”

Discuții cu Turcia

Președintele finlandez și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, după ce Ankara a ridicat obiecții la aderarea țărilor nordice la NATO. În calitate de membru NATO, Turcia ar putea să ceară drept de veto.

Niinisto a spus că a fost „puțin confuz” cu privire la ceea ce a spus că este o schimbare în poziția Turciei. „Ceea ce avem nevoie acum este un răspuns foarte clar, sunt pregătit să am o nouă discuție cu președintele Erdogan despre problemele pe care le-a ridicat”. El a spus pentru CNN că vor exista multe discuții pe această temă. „Nu sunt atât de îngrijorat de asta”, a spus Niinisto potrivit Mirror.co.uk.