Rusia ia în calcul, în mod serios, capitularea în Ucraina, crede un celebru general american. Frica de revolte și sancțiunile au afectat grav capacitatea militară a Moscovei

Rusia ia în calcul, în mod serios, capitularea în Ucraina, crede un celebru general american. Frica de revolte și sancțiunile au afectat grav capacitatea militară a Moscovei Ben Hodges. Sursă: Arhivă EVZ

Simplul fapt că Rusia vorbește despre capitulare, chiar dacă spune că nu va face asta niciodată, dovedește că ia în calcul posibilitatea, crede fostul comandat al trupelor SUA în Europa.

Discuția vine în contextul în care tot mai multe voci spun că Rusia nu poate să câștige în Ucraina, iar Kievul ar putea chiar învinge Moscova, pe fondul ajutoarelor militare și economice fără precedent, dar și al vitejiei cu care ucrainenii au luptat până acum.

Moscova ia în calcul, în mod serios, capitularea în Ucraina

Raționamentul generalului în rezervă Ben Hodges a venit ca răspuns la o postare pe Twitter a jurnalistului Ilia Ponomarenko, de la Kyiv Independent.

Cel din urmă a scris: „Rusia spune cu fermitate Statelor Uunite ale Americii că nu va exista nicio capitulare a Moscovei în Ucraina - ambasadorul rus” Oh, ce s-a întâmplat?

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar generalul Hodges a răspuns: „Ceea ce înseamnă că, de fapt, ei recunosc că aceasta este o posibilitate reală

Ambasadorul Rusiei la Washington respinge vehement ideea capitulării

Discuția dintre cei doi vine în contextul în care, în ziua anterioară, ambasadorul Federației Ruse în Statele Unite ale Americii, Anatoli Antonov, a declarat că țara sa nu intenţionează să capituleze în războiul contra Ucrainei şi trupele Kremlinului intenționează să „îndeplinească toate sarcinile” din această „operațiune specială”.

„Afirmăm ferm şi clar, şi suntem fără echivoc siguri de acest lucru, cel puţin diplomaţii ruşi care lucrează aici nu vor avea niciodată o asemenea capitulare. Suntem ferm convinşi că toate sarcinile stabilite de Comandantul Suprem pentru forţele noastre armate vor fi îndeplinite pe deplin”, a declarat Anatoli Antonov.

Declarația ambasadorului rus în SUA venea ca răspuns la informația făcută publică de Direcţia de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR), care a arătat că Rusia și-a epuizat deja rezervele grupurilor tactice la nivel de batalion pregătite pentru lupta din Donbas. În plus, mai spuneau cei din spionajul militar ucrainean, Federaţia Rusă face mobilizări mascate.

Problemele Kremlinului: frica de revolte și sancțiunile

Lipsa resursei umane, mai ales în contextul în care Kremlinul a evitat să arunce în luptă soldați din mediul urban sau din zona europeană a țării, este agravată și de sancțiunile economice occidentale, care au afectat grav industria de tehnică militară din Federaţia Rusă. Astfel, chiar dacă efectivele pot fi completate prin ceea ce multe surse numesc mobilizare mascată, Moscova nu mai are cu ce să-și înarmeze batalioanele retrase din Ucraina, pentru că nu mai are armele necesare.

Iar numărul celor încrezători într-o victorie ucraineană, dintre persoanele cele mai avizate în domeniu, este în creștere. Kirill Budanov, șeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării, a declarat recent că în a doua jumătate a lunii august va fi un punct de cotitură în războiul cu Rusia. Mai mult, a spus șeful spionajului militar, majoritatea bătăliilor cu agresorul vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat duminică declarația potrivit căreia „Ucraina poate să câştige” războiul împotriva Rusiei. El a subliniat că ofensiva din Donbas „nu se derulează” aşa cum a preconizat Moscova, ceea ce ar fi un nou eșec după cel de la Kiev. Liderul Alianței Nord-Atlantice a mai spus, la finalul întâlnirii informale a miniştrilor de externe ai NATO, că „ofensiva sa majoră din Donbas a ajuns într-un punct mort" şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.