Hotel cu parfum de comunism

Hotel cu parfum de comunism

La Berlin, turistii pot proba pe propria piele viata austera in stil RDG-ist.

Bun venit in est! In Germania de Est, mai exact. Acesta este sloganul cu care isi intampina oaspetii recent inauguratul Hotel Ostel din centrul Berlinului. La receptie, pe perete troneaza patru ceasuri care arata ora pentru capitala germana, dar si pe cea de la Moscova, Havana si Beijing.

Cei care trec pragul hotelului vor constata ca aici timpul s-a oprit in loc, undeva inainte de 1989. O prima dovada in acest sens sunt portretele fostului lider al RDG, Erich Honecker, si ale altor fosti demnitari care privesc auster de pe pereti.

Aproape toata mobila si decoratiunile din hotel sunt relicve autentice ale epocii RDG-iste. Proprietarii hotelului, Daniel Helbig si Guido Sand, au petrecut luni intregi scotocind prin talciocuri, prin podurile rudelor sau chiar pe site-urile de licitatii pentru a cumpara obiecte tipice vremii comuniste. Doar saltelele, asternuturile si instalatiile sanitare sunt moderne, aceasta fiind singura concesie facuta potentialilor clienti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca in taberele pionieresti

Clientii pot alege din trei tipuri de oferte de cazare. Camerele „pionieresti” sunt cele mai simple, fiind mobilate doar cu paturi suprapuse si eventual o masa cu doua scaune. Un loc intr-o camera de sase persoane costa 9 euro, plus 3 euro pentru lenjeria de pat. Ideea este aceea de a simula conditiile din taberele pentru pionieri din vremea RDG.

Cazarea intr-o camera obisnuita porneste de la 38 de euro de persoana, bani in schimbul carora clientul se poate relaxa intr-un dormitor tipic pentru mobilierul produs in vremea comunismului. Helbig si Sand au avut ideea de a deschide acest Ostel pentru a specula asa-numita „Ostalgie”, joc de cuvinte semnificand nostalgia pentru viata din est (ost - in limba germana).

Clientii sunt foarte incantati ca pot sa petreaca o vacanta intr-un astfel de loc. „Minunat loc. Cate amintiri imi trezeste”, a scris in cartea de oaspeti un turist venit de la Rostock, oras situat in fosta Germanie de Est. Mizand pe succesul acestui hotel, cei doi oameni de afaceri vor sa se extinda si sa deschida mai multe apartamente de vacanta, cu specific RDG-ist, tot in zona Berlinului.