15 ianuarie

 

Horoscop Pe 15 ianuarie s-au născut Ioana d’Arc, Moliere, Marthin Luther King, Gamal Abdul Nasser, Aristotel Onassis, Lloyd Bridges, Sa’ud Ibn Abdul, Boris Cazacu, Pavel Codiţă, Valeriu Cristea şi… domnul nostru Mihai Eminescu.

 

Horoscop Nimic în „kalendar”, iar în calendarul creștin-ortodox, Sfinţii Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul.

 

Horoscop Interesant este faptul, că, în această zi din ianuarie, din zodia Capricornului, s-au nascut mari personalități care au influențat decisiv popoarele și statele lor.

 

Mă întreb adesea, dragi prieteni, şi vă propun şi domniilor voastre următoarea temă de meditaţie: de ce nu au devenit poeţii zei? Homer de ce nu a fost ridicat în ceruri şi pus între constelaţii, cum se făcea pe atunci, în antichitate? Sau, Shakespeare în Evul Mediu, de ce nu a fost făcut „Sir”, nu a fost înobilat, că doar aducea coroanei şi Marii Britanii cel mai mare serviciu posibil: o limbă literară, vorbită de toţi!

 

Medicii au pe zeul Esculap, de ce nu ar avea şi poeţii pe zeul Eminescu? Ştefan cel Mare a fost făcut Sfânt cu toate păcatele lumeşti pe care le ştim. Eminescu de ce nu poate fi sanctificat?!

 

Voievodul a făcut mânăstiri şi biserici, pentru că avea bani din jefuirea boierilor şi a răzeşilor. Eminescu, săracul nostru sărac, a făcut cea mai mare Biserică posibilă a neamului nostru, prin opera sa, ne-a dat un suflet naţional!

 

Îmi amintesc, cu bucurie şi tristeţe, în acelaşi timp, de o perioadă trecută din viaţa mea. Soţia mea lucra vara la „Radio Vacanţa”, cred că era prin 1990 sau 1991, în orice caz înainte ca mâna lungă a mafiei din Constanţa să fure radioul estival, cu clădire, aparatură şi frecvenţe, cu tot. S-a furat o ţară, ce să mă mir de un post de radio!

 

Acolo, la Mamaia, i-am întâlnit pe Doina şi Ion Teodorovici. Ne-am lipit unii de alţii ca timbrele pe care mai sunt ei astăzi, de scrisoare. Aveam multe să ne spunem, unul începea o idee, celălalt o termina. Ei m-au instigat să trimit zeci de mii de cărţi în limba română în Basarabia. Da, am fost contrabandist! De cărți! Ţin minte un episod comic, când am adus coletele de cărţi, bine împachetate în „hârtie albastră” la „contact”, un lipovean, cazacii noștri nekrasoviți, care urma să le treacă peste Prut. I-am înmânat cele trei sticle de vodcă promise şi lipoveanul m-a întrebat în glumă: „Gospodin, ce ai în colete: dinamită, kalacinikoave, C4, pistoale, detonatoare?”Cărţi! În limba română!” a venit răspunsul meu. „Gospodin, nu ştii ce ai aici! O bombă atomică!”

 

Nu, nu despre cărţi doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani şi hobbiţi! Ci despre o seară minunată de vară când stăteam, toţi patru, pe Litoral în fotolii de răchită şi discutam despre „limba moldovenească”, un subiect foarte la modă pe atunci. Eu eram „avocatul diavolului” şi spuneam că orice stat poate să aleagă ca limba naţională să se numească cum vor muşchii celor care au făcut Constituţia. Şi observam că accentul basarabean este o carte de vizită (astăzi foarte prezent în vechiul regat). Soţia mea, berbecuţa mea dragă, mi-a comunicat că dacă mai am poziţia asta reacţionară şi antiromânească o să dorm pe… plajă. Ion zâmbea şi mă lăsa în ghearele celor două frumoase doamne. Arpegia ceva la chitara lui cea iubită, de care era foarte mândru. Doina s-a uitat peste noi, cum făcea, cu acel gest mândru care era numai al ei şi m-a întrebat: „Spune-mi, Radule, crezi că Mihai Eminescu vorbea… moldoveneşte?”

 

Într-o noapte imperială, cum numai la Marea Neagră sunt, pe terasa Radio Vacanța, am jucat cu Teodorovicii și cu încă cineva, dar nu mai îmi aduc aminte cine, poate își aduce aminte el, un joc care se numeşte „Dar, dacă…”. L-am jucat prin Orient, acolo distracţiile se refugiau în spatele zidurilor înalte ale caselor particulare, distracţiile publice erau puţine şi acelea numai religioase. Aşa că jucam multă Canastă şi multe jocuri printre care şi „Dar, dacă…”. Un joc de societate. Unul dintre participanţi punea o întrebare: „Dar, dacă, nu se inventa roata?” Iar ceilalţi, pe rând spuneau repercusiunile acestei ipoteze: „Nu ar exista automobile!” „Nu ar exista ceasuri!” etc etc

 

Acum trei decenii Doina a pus o întrebare:

 

Dar, dacă, Eminescu ar fi fost… britanic?”

 

O să vă povestesc tot eu, ce am spus noi despre Michael britanicul, completându-ne unul pe altul. O biografie fantastică.

 

Michael, britanicul, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în familia unui esquire, din Sud, din Devon. A făcut şcoala la Eton şi studii literare şi de drept la Cambridge. Încă din perioada Eton şi-a dovedit geniul literar, scria frumos, versifica uşor şi surprinzător într-o limbă engleză a secolului XIX. Debutul l-a făcut la 16 ani, într-o revistă literară, „Devon Poetry”. Până la 22 de ani, când a terminat Cambridge, a publicat trei volume de versuri, o piesă de teatru şi a scris un imn. Drepturile de autor şi unele pământuri ale familiei închiriate pentru dezvoltări imobiliare i-au asigurat tânărului Michael o rentă apreciabilă, care i-a oferit independenţa financiară. În anul 1874 Michael face o călătorie în India. În următorii trei ani scrie patru volume de versuri şi un jurnal de călătorie.  Criticii sunt extaziaţi: „Shakespeare este depăşit, să ne închinăm la noua stea a limbii engleze!” Michael a făcut ceea ce trebuia făcut. A dat Marii Britanii o limbă modernă! Succese după succese, volum după volum. Averea îi creşte apreciabil, urmare drepturilor de autor din toată lumea, aşa că îşi permite să cumpere un cotidian, un oarecare „Times”. Într-un an „Times” ajunge la tirajul de trei milione de exemplare zilnic, cu distribuţie în tot Commonwelthul şi în State. Politicienii îl curtează pe Michael. Devine, în anul 1889, membru al partidului conservator şi în anul următor intră în Parlament. Cuvântările lui, dintre care una în versuri, fac ocolul Terrei. Ca urmare, în anul 1900, la împlinirea vârstei de 50, de ani este înobilat. În dragoste, după o primă iubire neîmpărtăşită (de aceea a plecat în India, ca să uite) se căsătoreşte cu o fată frumoasă şi bogată, o scoţiancă din clanul Campbell, care îi face trei copii, unul mai frumos ca altul. Băieţi.

 

Michael are o activitate jurnalistică excepţională, încercând să oprească, să prevină declanşarea Primului Război mondial. Poezia lui „Long life to peace” este cea mai rostită din lume, chiar înaintea Crezului. Creştini, musulmani, budişti sau şintoişti recită mereu această poezie nemuritoare, cel mai frumos lucru care a fost scris vreodată.

 

Michael se săvârşeşte din viaţă la vârsta de 83 de ani, înconjurat de un mic clan, urmaşii lui, care îi recitau versurile. Ultimile lui cuvinte au fost: „Tăcere, acum începe misterul, adevărata poezie!”

 

Toate acestea au fost doar un joc, dacă Mihai Eminescu ar fi fost britanic! Aceasta ar fi fost viaţa pe care o merita.

 

Iata ceva care sa va aduca aminte de adevaratele valori nationale: https://www.youtube.com/watch?v=Dw1v3IAOS6s.

 

Micul Prinţ al lui Saint Exupery avea dreptate: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu poţi să vezi bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi”… Am scris toate aceste pentru Cristofor, oriunde s-ar afla, ca să știe moștenirea lui.

 

Dar, se pare că puţini au viaţa pe care o merită! Destin, liber arbitru, şansă, noroc, coincidenţe, întâmplare? Toate acestea la un loc şi niciuna dintre ele. Le-am studiat pe toate şi de aceea m-am apucat de astrologie şi tot stau să mă întreb, pentru că nu-mi explic un adevăr simplu: de ce mâine este, în definitiv, mereu şi mereu, o altă zi?        

 

☼       ♂       ♀

 

 

BERBEC Realizezi că ai o nouă cheltuială importantă, o nouă taxă, asigurare etc. Se pare că totul se rezolvă cu bine, din fericire. Seară plăcută pentru procentul din zodie amator de muzică şi dans! O dimineaţă agitată şi obositoare care te lasă chiar pe tine, campionul rapidităţii, fără suflu. Astăzi nu te enerva in mod disproportionat şi inutil. Este o problemă de bani, bani mai puţini decât te aşteptai. Pe care trebuia să-i primeşti sau ţi-ai făcut iluzia că o să-i primeşti. În orice caz nu ai nici un motiv să dai pe afară de fericire. Dar nici nu exagera!

 

TAUR   Eşti cam nehotărât şi nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie, pentru o decizie importantă. Nu te grăbi, azi trebuie să te mai gândeşti şi să vezi ce şi cum este mai bine pentru tine. Esti obosit si nu prea ai chef de discutii. Cu nimeni. Mai bine fa-ti ordine in hartii sau in foldere. O sa gasesti ceva ce iti va da o idee grozava! În ceea ce priveşte sănătatea stelele te averizează că bei prea puţine lichide. Nu uita că o apă de bună calitate este cheia sănătăţii şi a unei vieţi lungi. Nu lăsa pe nimeni, chiar bine intenţionat, să facă pe mediatorul în problemele tale sentimentale sau de familie.

 

GEMENI  Trebuie să te simţi acceptat, implicat în proiect. Ai de câştigat ceva, în registrul sentimental, dar  depinde numai de tine să ai succes imediat. Condiţile sunt însă curtoazia şi discreţia. Pe de altă parte eşti cuprins de un fel de armonie interioră care îţi place şi eşti gata să spui cele mai mari ironii sau să judeci cinic pe oricine. Configuraţia astrală arată că este momentul potrivit pentru consolidarea situaţiei tale financiare şi profesionale. Nu ezita!

 

RAC  Totul se petrece în favoarea ta, nu-ţi vine să crezi! Mai păstrezi teama că totul este un vis frumos şi că o să te trezeşti în coşmarul cotidian. Conjunctura e favorabilă, dar nu exagera! Ziua de azi se desfasoara cu viteza pe repede inainte, dar tu nu trebuie sa pierzi din vedere niste amanunte si atitudini care iti pot folosi.  Ai dori ceva deosebit, o schimbare care sa-ti lumineze sufletul. Orice, numai sa ieşi din respingatorul cenuşiu cotidian. Un film sau o carte buna iti pot schimba in bine starea psihica! În a doua parte a zilei primeşti unele informaţii care te pot avantaja.  

 

LEU  Astăzi eşti obligat să dai dovadă de calm şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: trebuie să rezolvi problemele singur! Nu lasa lucrurile pe maine, fa-le astazi. Intai fa-ti un plan, apoi actioneaza cu chibzuinta. Desigur ca natura ta imperială, intelegatoare este exploatata de multi. Simti acest lucru si te inversunezi impotriva lor. Cam fara succes. Nu iti place ce faci si nici compania persoanelor cu care lucrezi, asa ca trebuie sa-ti indrepti toata atentia catre o schimbare majoră!

 

FECIOARĂ    Preferi să rămâi pe fluxul principal al activităţii, să te dai ocupat şi harnic, un anonim printre ceilalţi. Aşa eviţi unele întrebări, de care nu ai niciun chef să le găseşti răspunsurile. Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile sefilor si ale colegilor, nu-ti risipi inutil energia ca sa demonstrezi ca ai totusi dreptate. Aspectele planetare mixte si o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca ziua aceasta să treaca repede si fără necazuri mari. Legăturile de sânge conteaza, restul sunt nişte străini, aşa ca tot de la părinti sau fraţi, surori poţi obţine ceva bani şi poate şi o vorbă bună. Trebuie doar să încerci.

 

 

BALANŢA  Azi vrei să înţelegi de ce nu ai spor în ceea ce faci. Poate nu colaborezi cu cine trebuie, sau poate nu îţi pui în valoare adevăratul potenţial. Analizează la rece şi ia masurile necesare! Nimeni nu-ţi vrea raul, iar duşmanii sunt plecati. Analizeaza bine şi vei vedea ca este o situatie obiectiva. Trebuie să redescoperi şi să te apropii de dorinţele şi nevoile tale originare, de nucleul motivaţiilor tale. Poți descoperi ce departe te-a dus valul vieţii de ceea ce îţi doreai tu de fapt. Nu ar fi rău să găseşti o cale de apropiere dintre ceea ce trebuia să fie şi ceea ce este în prezent. Ziua de astăzi îţi este favorabilă.

 

SCORPION   Ai arta de a alege bine oamenii cu care lucrezi. Dar, uneori, sau deseori, alegerea colaboratorilor nu depinde de tine! Azi suporţi cu greu colaborarea cu persoane cu care nu te potriveşti! Ziua de astăzi este o zi plina si densa, dar si cu realizari notabile in prima parte, iar in a doua parte cu distractii si buna-dispozitie. Poate unde te simţi bine, sănătos şi cu putere de muncă! Dar nu neaparat din cauza asta. Incepe sa se configureze o noua situatie in care eşti, din nou…  sarea in bucate! Dar şi seri plăcute si confortabile! Traieste intens si cu placere! Timpul trece. Parcă cu o viteza din ce in ce mai mare…

 

SĂGETĂTOR  Aspecte favorabile deciziilor, la muncă. De asemenea o zi relaxantă, plăcută, ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor personale. Găseşti nota potrivită şi în acordul sentimental. Fii mai convingator si insistent cind soliciti. Ca esti un tip de treaba s-a constatat de mult. Desi planeaza aupra ta un uşor aer de neincredere. Ar fi cazul sa dovedesti ceea ce poti!  Stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveste cu visele tale. Cu mai multa tenacitate si noroc o sa ajungi unde iti doreai. Dar trebuie să-ţi faci un plan, o strategie, neapărat! Nu mai aştepta să trecă timpul, nu te mai mulţumi cu ce cade pe jos! Începe chiar de astăzi!

 

CAPRICORN Morile zeilor macină şi pentru tine, eşti avantajat. Graţie veştilor bune pe care le primeşti orizontul tău se lărgeşte, drumul vieţii poate deveni autostradă! Să nu ratezi oportunităţile! Ai o mare dorinţă să te simţi bine şi confortabil. Acest lucru se poate traduce astăzi prin exagerări culinare. Mai ales în ceea ce priveşte dulciurile şi cafeaua. Eşti şi uşor repezit şi tensionat, aşa că este foarte bine să-ţi câtăreşti vorbele şi să nu faci remarci deplasate. Este o zi când eşti mai mult sentimental şi pasionat decât logic, aşa că poţi să dai curs liber imaginaţiei, mai ales pe seară. Totuşi nu este bine să porţi discuţii lungi şi savante.

  

VĂRSĂTOR  Atmosfera din jurul tău este grea şi tensionată. Este rândul tău să risipeşti toxicitatea cu un zâmbet, o glumă şi o vorbă bună, de laudă. Bine faci, bine găseşti – nu este o vorbă în vânt! Strânge-i pe toţi ai tăi în jurul tău şi laudă-i şi spune-le vorbe bune – au nevoie de asta, chiar dacă eşti ocupat. Timpul trece, copii cresc, oamenii se ofilesc, iată, momentul a trecut şi zgura parerilor de rau se adună în inimă. Evită perioada aceasta de timp, mai ales în cursul dimineţii,  să dai sau să iei bani cu împrumut, sau să faci operaţiuni financiare importante. Amână pe săptămâna viitoare când configuraţia astrologică este mai favorabilă, în acest domeniu.

 

PEŞTI   Simţi că nu mai poţi, că nu mai vrei frig, că ai nevoie de soare, căldură, muzică şi dans. Sunt absolut de acord, la prânz poţi să iei o pauză şi să te răsfeţi cu planuri pentru primăvară. Ar trebui sa fie pentru tine o perioada caldă, a unei zile senine şi călduroase dintr-o vară obisnuita, monotona si chiar plicticoasa, pe malul mării, în costum de baie şi cu un long drink în mână. Vezi să nu îngheţi, încă este nesuferita de iarnă, infernul în mitologia nordică. Ai parte de ceva probleme si astăzi, asta pentru palmares, dar nu intra in discutii orice s-ar intampla. Amana, pentru ca timpul rezolvă in favoarea ta. Daca tii la un sfat bun, rupe orice discutie care poate degenra in scandal cu anturajul, cunoscuti sau necunoscuti!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: