Evenimentul Zilei > Politica > Guţă, primarul vânător din Calafat, ţintea orice şpagă de la interlopi
Guţă, primarul vânător din Calafat, ţintea orice şpagă de la interlopi

Guţă, primarul vânător din Calafat, ţintea orice şpagă de la interlopi

Edilul din localitatea doljeană a încheiat mai multe contracte suspecte cu societăţi din oraşul de origine a mafi otului Bercea Mondial. Primăria a cumpărat cuie, pubele, sârmă şi clor la preţuri de câteva ori mai mari decât cele din piaţă.

Mircea Guţă, primarul din municipiul Calafat, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Acesta este bănuit că ar fi primit automobile, vacanţe în străinătate, bani şi alte bunuri pentru a direcţiona, fără licitaţii, mai multe contracte de achiziţii publice către membrii unei grupări interlope. Este vorba de clanul Mondialilor, format din apropiaţi ai lui Bercea Mondial, infractorul din Drăgăneşti (judeţul Olt) care este acum în penitenciar pentru că şi-a înjunghiat nepotul.
Contracte suspecte cu firme din localitatea Mondialului
Primarului cu acelaşi nume de familie ca al manelistului Nicolae Guţă îi place să se laude pe reţelele de socializare. Mircea Guţă a publicat pe Facebook imagini de la pomeni electorale, poze din vacanţele din Orient şi chiar cu porcii mistreţi ucişi în timpul partidelor de vânătoare. O parte dintre aceste instantanee pot deveni probe în cazul în care edilul Guţă va fi trimis în judecată de procurorii anticorupţie.
"Vă comunicăm că, în dosarul nr 48/P/2011 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craioava, se efectuează acte de urmărire penală faţă de Marinel Mircea Guţă. În cauză este pusă în mişcare acţiunea penală, prin ordonanţa din 11 februarie 2014, faţă de sus-numit, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită", sunt informaţiile puse la dispoziţie de DNA.
Magistraţii anchetează mai multe contracte suspecte încheiate între Guţă şi firme din Drăgăneşti deţinute de apropiaţi ai lui Borcea Mondial, între 2008 şi 2011. Este vorba de societăţile Bricomat (deţinută de Marinel Constantinescu), Agmeb Materiale (administrată de bulibaşa Constantin Coman), Metal Bronz Alfa (fondată de Marin Rădulescu) şi Pehart Instal SRL (controlată tot de Coman). Valoarea contractelor s-ar ridica la un milion de euro, conform unor estimări făcute în presa locală. Printre produsele achiziţionate dubios: sârmă de alamă la preţul de 180 lei kg (preţ în piaţă 32 de lei), clor la 100 lei kg (25-30 de lei preţ în piaţă), şuruburi la 5 lei bucata, în loc de maximum un leu.
Mircea Guţă nu a putut fi găsit la birou, fiind mereu pe teren, iar mobilul este închis. "Din punctul său de vedere, nu a comis vreo igalitate şi toate contractele s-au desfăşurat legal", ne-au transmis reprezentanţii primăriei.
"S-a pus în mişcare acţiunea penală sub săvârşirea infracţiunilor de mită şi abuz în funcţie."
FLORENTINA LUNGU, procuror DNA

După ce a devenit primar al Calafatului (2008), Mircea Guță a efectuat excursii de lux în Orient

Liderul PNL, Mihai Voicu, alături de Guță, la o pomană publică pe banii contribuabililor
Bercea, trimis la puşcărie de nepotul Mercedes
Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, a fost condamnat, în februarie 2012, la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes. Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope. Membri ai familiei lui Sandu Anghel au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii şapte ani, în aproximativ 150 de dosare penale. Multe au fost constituite chiar în urma unor plângeri făcute între ei. În acest moment, mai sunt peste cinci dosare penale în lucru pe numele lui Bercea Mondial (foto).