Gripa, mai periculoasă ca virusul COVID-19. Este „mai agresivă decât cea din anii trecuți”
- Emma Cristescu
- 15 septembrie 2022, 15:32
Sezonul de gripă se apropie cu pași repezi, iar specialiștii au dezvăluit cum putem să ne protejăm. Ei au precizat că aceasta este mai periculoasă ca virusul COVID-19, dar că există soluții.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că sezonul gripal va fi ceva mai serios toamna aceasta, față de ultimii doi ani. Potrivit virusologilor, gripa ar putea fi mai periculoasă decât virusul COVID-19 și va dura mai mult decât eram obișnuiți.
Ana-Maria Dobrotă, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a explicat cum putem să ne protejăm de gripă. „De obicei, tot ce circulă în emisfera nordică a fost anterior în emisfera sudică, pentru că virusurile gripale au o capacitate să se modifice genetic, iar tulpinile să se înmulțească. Mereu ne putem aștepta ca o tulpină gripală să fie mult mai agresivă decât cea din anii trecuți. Totul ține de cazurile raportate în emisfera sudică”, a spus Ana-Maria Dobrotă.
„Gripa este o infecție sezonieră. Primele cazuri încep să apară la jumătatea lui octombrie și până la jumătatea lui aprilie vor circula aceste tulpini de virus gripal.Trebuie să fim atenți să respectăm igiena mâinilor, indiferent că vorbim de un virus sau de bacterii care ne pot infecta. Asta este cea mai importantă metodă de protecție. Să aruncăm șervețelele pe care le folosim direct la gunoi”, a mai adăugat medicul epidemiolog.
Cum poți scăpa de gripă
Specialista a dezvăluit și metoda prin care să scăpăm de gripă, dar și cum să trecem mai ușor peste boală. „Dacă suntem răciți, avem simptome, avem febră, nas înfundat, tușim sau strănutăm, cel mai bine este să rămânem acasă, pentru 3-4 zile. Și dacă chiar e necesar să mergem în colectivitate, trebuie să purtăm mască.
Încă putem să ne creștem imunitatea. Să fim atenți la ce mâncăm, să avem un regim echilibrat și un aport crescut în vitamine din fructe și legume. Să ne hidratăm corespunzător.
Putem lua și suplimente. Vitamina C, un complex de B-uri, magneziu sau zinc. Să ne ajute să fim rezistenți. Și să facem sport. Toate contribuie la un sistem imunitar pregătit să confrunte germenii din mediul înconjurător”, a explicat medicul.
Cel mai puternic sezon de gripă
Australia s-a confruntat cu cel mai dur sezon de gripă din ultimii ani, înregistrând de două ori mai multe cazuri față de anii precedenți, conform Departamentului pentru Sănătate și Îngrijire a Vârstnicilor.
Potrivit experțiulor, SUA trebuie să se aștepte la un sezon de gripă dur, în condițiile în care virusul se extinde cu rapiditate. „Să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat în Australia. Ce s-a întâmplat la ei, ne oferă indicii despre ceea ce va urma și la noi. Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru un sezon de gripă cu multe cazuri”, a declarat Ryan Maves, profesor de boli infecțioase la Wake Forest School of Medicine, potrivit RTV.