Schimbări importante în legislație. Cum se va face plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Informații oficiale despre CAS și CASS

Schimbări importante în legislație. Cum se va face plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Informații oficiale despre CAS și CASS Sursa: Dreamstime.com

Din 2023, persoanele care obțin venituri în mod independent, ca PFA, din chirii, dividende, drepturi de autor, vor avea de plătit contribuții la pensii (CAS) și la sănătate (CASS) în baza a două noi plafoane, în acord cu veniturile obținute.

În prezent, plata acestor contribuții se face în baza plafonului unic de 12 salarii minime brute, care va rămâne valabil până pe data de 25 mai 2023. Conform noilor prevederi, vor fi introduse două noi plafoane de la care apare obligația de plată a contribuției la pensii (CAS) și la sănătate (CASS). Măsura se aplică următoarelor tipuri de venit obținut:

  • venituri din activităţi independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • venituri din investiţii;
  • venituri din alte surse.

Noi reguli de taxare pentru cei cu venituri din activităţi independente

Conform normelor încă în vigoare, cei cu venituri care depășeau plafonul de 12 salarii minime brute într-un an fiscal aveau de achitat CAS și CASS, iar în cazul veniturilor sub plafon plata era opțională. Din 2023, CAS și CASS nu vor mai fi „la pachet”, asta pentru că OUG nr. 16/2022 introduce un nou plafon pentru CASS, anume șase salarii minime brute. Astfel, obligația de a plăti CASS este introdusă în cazul în care veniturile vor depăși șase salarii minime brute, dar această obligație nu este valabilă și în cazul CAS, mai exact, cei care trec de acest plafon, dar nu peste 12 salarii minime brute, vor fi obligați să achite CASS, dar nu și CAS.

Trebuie spus că există obligația depunerii unei declarații unice referitoare la contribuții, începând de la un minimum de șase salarii, iar cei care nu depun declarația vor fi impozitați din oficiu prin aplicarea cotei de CASS la nivelul de șase, 12 ori 24 de salarii minime brute.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, pe lângă plafonul de șase salarii nou introdus și plafonul de 12 salarii minime brute care rămâne valabil, mai este introdus și unul de 24 de salarii minime brute. Plafoanele de 12 și de 24 de salarii minime brute vor fi valabile și la CAS și la CASS, spre deosebire de cel de șase salarii, valabil doar pentru CASS.

Niveluri diferite de taxare în funcție de venituri

Din 2023 vor exista niveluri diferite de taxare, în funcție de valoarea veniturilor obținute, astfel încât CASS-ul se va încadra între 10% din 6 salarii minime și 10% din 24 de salarii minime. În cazul CAS, baza de calcul la plata contribuției este dată de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară, conform Avocat.net.