ANAF îți cere bani și după moarte! Ordin nou pentru contribuabili. Poți avea conturile poprite

ANAF îți cere bani și după moarte! Ordin nou pentru contribuabili. Poți avea conturile poprite Ministerul Finanțelor caută angajați care să urmărească banii publici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii cu venituri extrasalariale trebuie să plătească contribuții la stat chiar și după moarte. ANAF a emis un nou ordin care îi vizează pe contribuabili.

Chiar dacă moare un contribuabil ce realizează venituri extrasalariale, contribuțiile la sănătate tot trebuie plătite. Asta prevede un nou ordin al ANAF. Mai exact, dacă românii dețin venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime, atunci ei vor datora contribuții la sănătate.

Familia sau moștenitorii sunt cei care vor fi nevoiți să plătească contribuțiile la sănătate pe perioada dinaintea morții, dar nu vor fi obligați să facă drumuri la ANAF. Contribuțiile la sănătate vor fi reținute pur și simplu din oficiu de cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Suma contribuției datorate la plată va fi menționată în certificatul de atestare fiscală, care va fi folosit atunci când va fi realizată și succesiunea. Până pe data de 31 decembrie, ANAF în fiecare an are o situație de acest fel și începe procedurile, potrivit A3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Noi modificări - Contribuția la sănătate

Ordonanța de Guvern 16/2022 prevede ample modificări la nivelul întregului Cod Fiscal românesc. Printre schimbări se numără și cele legate de contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), vizate fiind persoanele care obțin venituri din activități independente, inclusiv elevii și studenții.

Guvernul României a stabilit că persoanele care obțin venituri în urma unor activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din chirii ori din activități agricole, dar nu exclusiv, sunt obligate să achite CASS-ul, începând cu veniturile din 2023, de la un plafon de șase salarii minime în sus.

Cei care realizează venituri ce depășesc plafoanele invocate, din activități nesalariale, au obligația de a depune o declarație referitoare la impozitul pe venit și la contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dar nu mai târziu de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui pentru care se stabilește contribuția datorată la bugetul de stat. În caz contrar, anume dacă venitul realizat se încadrează în același plafon cu venitul estimat, atunci nu mai este nevoie de depunerea unei declarații unice privind veniturile de acest tip.