Doar jumătate din conturile românilor care contribuie în mod obligatoriu la Pilonul II de pensii sunt alimentate lunar. Mai multe motive stau la bază

Doar jumătate din conturile românilor care contribuie în mod obligatoriu la Pilonul II de pensii sunt alimentate lunar. Mai multe motive stau la bază Sursa Foto: Arhiva EVZ

Doar jumătate dintre conturile românilor obligați să contribuie la Pilonul II de pensii sunt alimentate lunar, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Migrația pe piața muncii reprezintă una dintre problemele care stau la bază. În prezent, aproximativ opt milioane de români contribuie la sistemul privat de pensii.

Doar aproximativ patru milioane de conturi au fost alimentate în luna iunie, arată datele publice agregate de ASF. Astfel, peste 3,8 milioane nu au avut conturile alimentate până pe data de 20 iunie. Această situație a fost la fel încă de la implementarea Pilonului II de pensii administrate privat, din anul 2008.

Unul dintre motivele pentru care doar jumătate dintre conturi sunt alimentate lunar stă în situația financiară grea a unora dintre  firmele angajatoare, dat fiind faptul că angajatorii sunt cei care fac viramentul, nu angajații. Numărul de conturi nealimentate a fost mult mai mare în perioadele de criză.

Spre exemplu, cea mai mare creștere a numărului de conturi nealimentate a fost după impunerea carantinei de coronavirus, în 2020, atunci când o mulțime de firme și-au redus s-au închis activitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca urmare, acestea acțiuni s-au reflectat asupra conturilor nealimentate din mai, iunie și iulie 2020. De asemenea, numărul conturilor nealimentate a crescut și odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

Migrația pe piața muncii, la baza alimentării a jumătate din conturile din Pilonul II

Motivele care stau la baza nealimentării conturilor sunt multiple, însă unul dintre acestea este migrația pe piața muncii. În special tinerii sunt cei care își schimbă locurile de muncă anual, în timp ce persoanele născute între anii 1980 și 1995 își schimbă locul de muncă o dată la doi ani.

Un alt motiv ce stă la baza acestei situații este munca în străinătate, deoarece pe perioada în care contribuitorul lucrează în afara țării, contul său nu mai este alimentat.

De asemenea, un alt motiv este reprezentat de munca la negru de pe piața din România. În cazul multor angajați, patronii preferă să nu le achite taxele către stat, dându-le, de cele mai multe ori, banii în mână.

Pe lângă acestea, există încă probleme de natură tehnică, ce stau în nepotrivirile dintre datele înregistrate în sistemul Casei Naționale de Pensii și cele din sistemele administratorilor privați, potrivit economica.net.