Din ce este format un salariu net. Contribuțiile și taxele care trebuie plătite de angajați

Din ce este format un salariu net. Contribuțiile și taxele care trebuie plătite de angajați Salariu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajații trebuie să știe ce înseamnă salariu net, câți bani merg la stat, cum îl cer la angajare, dar și cum pot beneficia de o sumă mai mare. Aceste informații îți pot ușura munca.

Salariul pe care îl obținem de la un angajator este suma prin care suntem remunerați pentru munca pe care o prestăm la job. Venitul salarial provine din alte sporuri, indemnizații sau bonusuri. Angajatorul trebuie să îți ofere o sumă de bani lunar pentru munca depusă. Cu toate astea, o parte din salariați primesc bani în mai multe rate, ultima tranșă fiind denumită lichidare.

Salariul brut și salariul net

Un salariu net este suma venitului cu care pleacă angajatul acasă, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat. Cu toate astea, valoarea în contract este mai mare decât cea pe care o vei primi pe card sau în numerar, adică salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat.

Ce taxe trebuie să plătească angajatul

Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format dintre alte trei contribuții: contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS), acestea sunt datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind datorată de angajator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre:

- 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale - 20% la Bugetul asigurărilor pentru șomaj - 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale

sursa foto: EVZ

- 40% la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale - 20% la bugetul de stat într-un cont distinct

Cum se calculează salariul net

Pentru 8 ore de muncă, un angajat ar putea să beneficieze de un salariu net de 2.500 de lei. În contractul individual de muncă al angajatului însă e precizat salariul brut, adică 4.273 de lei.

Din salariul brut de 4.273 de lei angajatul achită CAS (25% din suma totală), adică 1.068 de lei. Apoi, acesta mai achită CASS (10% din suma totală), în cazul angajatului nostru avem 427 de lei. La care se mai adaugă și impozitul pe venit de 10%, adică 278 de lei.

Pe lângă acestea, angajatorul este obligat să mai achite și CAM-ul (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă) în valoare de 2,25% din valoarea totală. În cazul nostru 96 de lei. Cheltuiala cu CAM-ul însă e de partea angajatorului. Pentru a plăti angajatul cu un salariu net de 2.500 de lei pe lună, angajatorul cheltuie 4.369 de lei.

Salariul minim în 2022

De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private din România. Astfel, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

La un salariu minim brut de 2.550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1.524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

„În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, se arată în comunicatul INS, potrivit ejobs.