A explodat numărul cazurilor de gripă. Anul trecut, când masca de protecție era obligatorie, au fost înregistrate doar 10 cazuri

A explodat numărul cazurilor de gripă. Anul trecut, când masca de protecție era obligatorie, au fost înregistrate doar 10 cazuri Răceală. Sursa foto: EVZ

Creşte numărul cazurilor de gripă diagnosticate în ţara noastră. Săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 1.600 de îmbolnăviri, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, când masca de protecţie era obligatorie atât în aer liber, cât şi în spaţiile închise, au fost consemnate doar zece astfel de cazuri.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, pune numărul mare de cazuri de gripă din ultima perioadă pe seama faptului că nu se mai poartă mască în locurile aglomerate. În acelaşi timp, el le recomamdă celor care suferă şi de alte afecţiuni, să se adreseze medicului.

”Cu toate că de cele mai multe ori episoadele de gripă nu reprezintă un pericol vital, persoanele cu comorbidități, femeile însărcinate trebuie să acorde o mai mare atenție simptomelor, să comunice cu medicul de familie despre acestea și chiar să se prezinte pentru un consult de specialitate. Un tratament nespecific, luat după ureche, poate agrava starea de sănătate a pacientului”.

Potrivit INSP, până la data de 27 martie au fost vaccinate antigripal 1.490.760 de persoane din grupele la risc cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt simptomele gripei și ce trebuie să faceți

“Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

Transmiterea virusului este aerogenă. Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată, 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă înainte de debutul simptomelor.

Manifestările clinice în gripă debutează brusc, cu o stare generală alterată. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gât și astenie. Există însă și simptome mai grave, dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii.

Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații.Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardită, miozită, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, bpoc), sinuzita sau otita medie.

Cea mai importantă este profilaxia, care se realizează prin vaccinare antigripală anuală. Aceasta se poate face la medicul de familie. Până la mijlocul lunii decembrie, în județul Timiș au fost distribuite aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent”, a explicat dr. Monica Cialma, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș  din Timișoara