Grigorescu, vândut la preţ record în România

Grigorescu, vândut la preţ record în România

Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” al pictorului Nicolae Grigorescu a fost vândut, ieri, la preţul record de 270.000 de euro, în cadrul licitaţiei organizate de casa Artmark din Bucureşti. Pictura a devenit astfel cel mai scump tablou vândut până acum pe piaţa românească de artă.

Recordul anterior în acest sens a aparţinut tot unei lucrări de Grigorescu, „Cârciumă la Rucăr”, care a fost vândută pe 23 martie pentru suma de 230.000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Primăvară Artmark. La evenimentul din martie o altă lucrare de Nicolae Grigorescu, „La marginea pădurii” a fost vândută pentru 200.000 de euro.

Din luna septembrie, când celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, preţul operelor semnate de pictorul român a crescut, astfel că în decembrie tabloul „Păstoriţă” a fost adjudecat pentru suma de 175.000 de euro.

Pictura „Ţărăncuţă odihnindu-se”de Nicolae Grigorescu(ulei pe pânză, 65 x 44 cm) este una dintre cele mai încântătoare picturi cu figuri feminine ale maestrului național. Prin motivul femeii înconjurate de vegetaţie, lucrarea demonstrează pătrunderea influenţelor simboliste în creaţia lui Grigorescu, în timp ce tema universului idilic al satului românesc denotă preocuparea sa de tip romantic. Aparţinând unui capitol esenţial al operei grigoresciene, cel al reprezentărilor lumii rurale tradiţionale, lucrarea este semnificativă pentru o conştiinţă artistică aflată la intersecţia dintre tradiţie şi modernitate.

Ne puteți urmări și pe Google News