A 95-a ediţie a Ligii I la fotbal porneşte azi la drum cu meciurile Pandurii Târgu Jiu – Universitatea Cluj (ora 18.30, Digi Sport) şi CS Severin – Dinamo (20.20, Antena 1 şi Dolce Sport). Va fi un sezon la finalul căruia fotbalul românesc se va întoarce la normalitate. După cinci ani în care campionatul intern a trimis două echipe în Liga Campionilor, la anul, doar campioana va avea privilegiul de a prinde un loc în cea mai importantă competiţie intercluburi, şi acela doar în tururile preliminarii.
Prestaţiile slabe ale formaţiilor noastre în ultimii cinci ani de cupe europene ne-au scăzut coeficientul UEFA, România coborând opt poziţii. Echipele care ne-au tras înapoi au fost Dinamo, Rapid şi FC Timişoara. Ca de obicei, formaţia care a adunat cele mai multe puncte a fost Steaua, dar, în sezonul trecut, o figură frumoasă a făcut şi FC Vaslui.
Îi place tenisul
Grigoraş începe un nou sezon la Târgu-Jiu, deşi s-a zvonit că, în sfârşit, va face pasul spre o trupă cu pretenţii. Tobă de fotbal, simpatic şi îndrăgostit de tenis, tehnicianul Pandurilor rămâne unul dintre cei mai valoroşi şi mai pitoreşti antrenori din Liga I.
INTERVIU. Petre Grigoraş: "Am fost un atacant mediocru"
EVZ: Domnule Grigoraş, aveţi lovitura de începere în noul sezon!
Petre Grigoraş:
O dăm noi, fiindccă suntem echipă micuţă. Vom juca pe căldură, în schimb suntem obligaţi să avem nocturnă. Aşa suntem noi, mai prost cotaţi! Dar asta-i viaţa şi facem parte din ea, chiar dacă nu ne convine. Meciul? Mă opresc oamenii pe stradă şi îmi spun că nu vom avea probleme. Că "U" e o echipă nouă, că s-a reunit pe fugă. M-am uitat pe lotul lor şi nu e chiar aşa.
Cum va fi acest sezon?
Sunt multe echipe care au investit enorm. Sunt, ca de obicei, Steaua, Dinamo, CFR, Rapid, Vaslui, nu mai zic de Petrolul! Va fi un sezon mult mai tare decât anul trecut. Sper însă să fie şi corect. La noi, oamenii care se implică în fotbal crează o stare de disconfort prin apariţiile nesfârşite la televizor, în presă. Un investitor respectat trebuie să fie un gentleman. La noi e prea multă agitaţie.
Când faceţi saltul la o echipă mare?
Când o să fiu solicitat. Dacă voi primi, voi analiza. Vreau lucrul ăsta. Dar nu voi merge nicăieri, indiferent de ofertă, în genunchi şi cu limba scoasă. Nu voi sări în maşină la primul telefon, fără să analizez oferta. Cine mă vrea, să mă vadă aşa cum sunt, pentru că sunt conştient că nu am făcut parte din generaţia de aur şi nu am jucat nici la naţională. Eu am fost un atacant mediocru. Dacă eram foarte bun, jucam la naţională.
Visaţi la o echipă mare?
Visez. Dar mă trezesc într-o cameră de hotel, îmi dau două palme, văd că sunt în România, ies afară şi văd că sunt 40 de grade! Atunci îmi mai dau două palme, mă spăl pe faţă şi accept realitatea.
Federer sau Nadal?
Federer! Îmi place omul ăsta la nebunie. Un tip de o modestie de săvârşită, un model de urmat. Mă bucur pentru toate realizările lui.
Primiţi reproşuri fiindcă îl ţineţi la echipă pe fiul dumneavoastră?
Să ştiţi că nu l-am adus eu! N-am vrut să vină! Cârcotaşi pe tema asta sunt, chiar şi în club, dar nimeni nu mi-a spus până acum în faţă. Copilul ăsta a fost mai mult defavorizat decât favorizat, de când a venit la Pandurii.