Sindicatului Personalului Operativ SOCEP, format din aproape 250 de docheri, este în grevă generală pe termen nelimitat, docherii fiind nemulțumiți de atitudinea patronatului care le-ar refuza revendicările din contractul colectiv de muncă. Ei au protestat, astăzi, zgomotos, in fața sediului companiei SOCEP din portul Constanța. Sindicatul face parte din CNS Cartel ALFA, confederația condusă de Bogdan Hossu fiind alături de protestatari. Revendicările lucrătorilor se referă în principal la: creșterea salariilor, aplicarea coeficienților de ierarhizare, plata orelor suplimentare, creșterea valorii tichetului de masă, aplicarea sporului de vechime în muncă.

Sindicatul a sesizat ITM că “în timpul grevei, angajatorul a semnat un protocol cu sindicatul minoritar, prin care acordă membrilor acestuia, discriminatoriu, o mărire salarială (200 de lei) pe care sindicatul reprezentativ a respins-o ca ofertă de negociere”. De asemenea, salariații aflați în grevă ar fi supuși la presiuni individuale, pentru a renunța la protest. “Cartel ALFA condamnă acțiunile de intimidare asupra salariaților, incercările de șantajare a acestora și solicită instituțiilor statului să ancheteze și să sancționeze asemenea practici, pentru respectarea dreptului legal al lucrătorilor organizați în sindicat la negociere și acțiune colectivă”, spune Ion Caraignat lider Cartel Alfa Constanța. 

Operatorul portuar SOCEP, unul dintre cei mai importanți din portul Constanța, a informat investitorii, prin Bursa de Valori, că “în cadrul societăţii s-a creat un conflict de muncă în contextul negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel unitate iar Sindicatul Personalului Operativ SOCEP Constanţa a declarat grevă pentru o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21.09.2017. Salariaţii grevişti vor opri lucrul şi vor rămâne la locurile de muncă, salariaţii negrevişti vor continua activitatea curentă”. Liderul sindical Ion Caraignat a declarat, pentru EVZ, că angajatorul nu s-a prezentat, astăzi, la negocieri. “Ultimele noastre cereri sunt, salariul mărit cu 300 de lei, plata orelor suplimentare și aplicarea sporului de vechime în muncă pentru toți salariații”, a precizat el.