Greșeala pe care o fac toți românii. Cum trebuie, de fapt, păstrați cartofii iarna

Greșeala pe care o fac toți românii. Cum trebuie, de fapt, păstrați cartofii iarnaSursa: Arhiva EVZ

Pentru a te bucura de gustul cartofilor, în plină iarnă, ca și când ar fi culeși proaspăt, trebuie să ții cont de niște trucuri simple. Păstrarea cartofilor nu necesită mare efort, însă trebuiesc depozitați în lăzi de plastic sau de lemn care permit circulația aerului.

În cazul în care sunt depozitați într-o cutie de carton, trebuiesc făcute niște găuri laterale, pentru a permite aerului să circule.

Evident, cartofii nu trebuie spălați înainte să îi pui în lădițe. În cazul în care există pământ pe cartofi, îi poți curată cu mâna sau cu o perie mai moale, însă ai grijă să nu zgârii coajă. Dacă ai tăiat coajă din greșeală, ar fi bine să folosești acei cartofi și să nu îi pui la loc în lada, pentru că se vor strică și restul.

Condițiile obligatorii de care trebuie ținut cont

Păstrarea cartofilor pentru iarnă se face într-un loc unde nu ajunge lumina soarelui, dar unde temperaturile sunt scăzute și constante. Legumele se păstrează cel mai bine la o temperatura între 7 și 10 grade Celsius, iar umiditatea ar trebui să fie de 80-90%. Dacă respecți aceste indicații, poți păstra cartofii până la 9 luni.

Chiar și așa, după ce ai depozitat legumele, asta nu înseamnă că nu se vor strică deloc. Tocmai de aceea, este indicat să te uiți puțin prin lădițe o dată la câteva săptămâni, pentru a îi aruncă pe cei care s-au stricat sau care vor putrezi. De obicei, îți dai seama după miros că este ceva în neregulă. Păstrarea cartofilor pentru iarnă trebuie să fie făcută în mod corect.

Se întâmplă că legumele să înceapă să încolțească atunci când vine primăvară, așa că dacă ai grădina îi poți plantă când vine sezonul cald. Totuși, nu înseamnă că nu îi poți folosi pentru masă, așa că tăi partea de coajă încolțită și restul poți pune în mâncare. În cazul în care nu știai, poți plantă și cojile de cartofi, îți explicăm aici întregul proces.

Ar fi bine să mai știi că păstrarea cartofilor pentru iarnă nu se face lângă ceapă sau fructe, deoarece acestea eliberează un gaz numit etilena, care duce la încolțirea prematură a cartofilor. De asemenea, cartofii nu trebuie ținuți în lumina, deoarece acest lucru duce la înverzirea legumelor. Află aici de ce nu este bine să consumi acei cartofi verzi!

Ne puteți urmări și pe Google News