Când pot deveni periculoase carnea, cartofii sau cafeaua. Un detaliu care ne scapă şi poate provoca cancerul

Când pot deveni periculoase carnea, cartofii sau cafeaua. Un detaliu care ne scapă şi poate provoca cancerul

Pâinea prăjită, cartofi, carnea pe grătar ar trebui sa fie preparate până ce capătă o culoare galben-aurie, mai degrabă decât maronie, pentru a reduce aportul unui produs chimic, care ar putea provoca cancerul, avertizează oamenii de știință.

Substanța cu pericol cancerigen este acrilamida pe care o găsim în pâine, cereale, cafea, biscuiți, produse de patiserie, carne, cartofi şi este eliberată dacă apelam la metode de preparare precum: copt, prăjit sau fript pe grătar. Specialiștii spun că un conținut ridicat de acrilamida îl au cartofii dacă sunt prăjiți la o temperatura mai mare de 120 de grade Celsius.

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, avertizează

”Arsura de la carnea la grătar, sau ceva prăjit mai mult decât trebuie și care devine mai închis la culoare, sau cartofii prăjiți până devin mai închiși la culoare, ne vor face să simțim un gust amărui. Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă substanță toxică. Dar acolo găsim și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteine cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc. Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă. Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți. Temperaturile înalte, care duc la un pic de arsură, conduc și la o deteriorare a calității”, a explicat Prof. dr. ing. Nastasia Belc la DC News TV și DC Medical.

Cu cat corpul unei femei va absorbi mai multă acrilamidă, cu atât creste şi riscul de apariție a cancerului ovarian

În urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 62.000 de femei, s-a constatat o legătura directă între ingerarea acestei substanțe nocive şi numărul crescut al cazurilor de cancer ovarian. Astfel, cu cat corpul unei femei va absorbi mai multa acrilamidă, cu atât creşte şi riscul de apariție a cancerului ovarian.  Cu cât aceste alimente sunt prăjite mai intens, cu atât nivelul acrilamidei este unul mai ridicat. În mod natural, alimentele au doze de acrilamidă în compoziție, dar aceste doze sunt inofensive până în momentul în care sunt prăjite. Substanța nu își declanșează efectele nocive dacă alimentele „riscante” sunt fierte sau înăbușite.