Evenimentul Zilei > International > Grecia a declanşat cea mai amplă operaţiune împotriva imigranţilor ilegali
Grecia a declanşat cea mai amplă operaţiune împotriva imigranţilor ilegali

Grecia a declanşat cea mai amplă operaţiune împotriva imigranţilor ilegali

Human Right Watch a denunţat ferm astăzi operaţiunea declanşată de autorităţile din Grecia împotriva imigranţilor fără documente legale, operaţiune care, potrivit organizaţiei neguvernamentale, nu are nicio bază legală.

„Grecia are dreptul să-şi aplice legile privind imigraţia şi, după o procedură justă, de a-i expulza pe cei care nu au documente legale pentru şederea în ţară", a afirmat Benjamin Ward, director adjunct al secţiei Europa şi Asia centrală din cadrul HRW, citat de AFP.

„Ţara nu are dreptul să trateze oamenii ca pe nişte infractori sau să presupună că au un statut ilegal din cauza rasei sau a etniei", a adăugat el. De săptămâna trecută, poliţia greacă a început o operaţiune supranumită „Xenios Zeus", la care participă peste 4.500 de agenţi şi în cursul căreia au fost efectuate circa 7.000 de arestări.

Dintre aceştia, circa 2.000 au fost transferaţi în centre de detenţie în vederea expulzării. Un grup de aproape 90 de pakistanezi a fost repatriat duminică sub escortă armată.

Majoritatea imigranţilor arestaţi au fost transferaţi în regiunea de nord-est, la graniţa cu Turcia, punct de trecere obişnuit al migranţilor ce vin din Asia cu destinaţia Europa occidentală.

"Nu vom permite ca oraşele noastre, ţara noastră, să fie ocupate şi să devină ghetouri ale imigranţilor", a avertizat ministrul pentru Oridne Publică, Nikos Dendias. Acesta a subliniat că, pe fondul unui fenomen care ia amploare, autorităţile elene vor să construiască opt noi centre de detenţie pentru imigranţi numai la Atena.

Aproape 100 de imigranţi traversează ilegal graniţa dintre Grecia şi Turcia în fiecare zi. Aproape un milion de imigranţi s-ar afla pe teritoriul Greciei, ţară cu o populaţie de circa 11 milioane.