Google o omagiază astăzi pe o cercetătoare din România. Cine a fost Ştefania Mărăcineanu

Google o omagiază astăzi pe o cercetătoare din România. Cine a fost Ştefania Mărăcineanu Cum se folosește Google Discover. Utilizatorii au multe beneficii. Sursă foto: Denis Linine | Dreamstime.com

Motorul de căutare Google o sărbătoreşte azi pe cunoscuta cercetătoare din România, Ştefania Mărăcineanu, la împlinirea a 140 de ani de la naşterea acesteia.

Recunoscută la nivel internaţional pentru munca sa în domeniul chimiei şi în cel al fizicii, Ştefania Mărăcineanu a avut o importantă contribuţie la studiul radioactivităţii. Născută în 18 iunie 1882, în capitala Bucureşti, aceasta a primit o bursă de studii în Franţa şi a început astfel, după 1910, să lucreze la celebrul Institut de Cercetare Radium din Paris. În fruntea acestui mare centru de cercetare se afla chiar Marie Curie, dublu laureată cu Premiul Nobel (prima dată, pentru fizică, iar a doua oară, pentru chimie).

În această perioadă petrecută la Paris, tânăra cercetătoare din România şi-a elaborat o teză de doctorat pe tema plutoniului, un element chimic metal descoperit chiar de către Marie Curie. În timpul studiilor pe care le-a efectuat pentru documentarea acestei teze de doctorat, Ştefania Mărăcineanu a descoperit că perioada de înjumătăţire a poloniului depindea de tipul de metal pe care poloniul era aşezat.

„Această observație a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva particulele alfa emise de poloniu au transformat unii atomi ai acelui metal în izotopi radioactivi” a prezentat Google, într-un comunicat, una dintre marile descoperiri ale chimistei bucureştence.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relația cu Marie Curie

De altfel, însăşi Marie Curie a rămas impresionată de cea pe care francezii o numeau Stèphanie. Marie Curie a recunoscut meritele româncei pentru studiile întreprinse în acei intenşi ani ‘20 la Institutul Radium din Paris. “Stimez în mod deosebit munca pe care a depus-o în laborator. În mod particular, ea a dobândit o perfectă cunoaştere a măsurării electrometice precise” a explicat cercetătoarea cu origini poloneze, decedată în 1934.

În ciuda rolului important jucat de Ştefania Mărăcineanu în noile descoperiri ale Institutului Radium cu privire la radioactivitatea artificială, ea nu a primit o recunoştinţă internaţională pe această temă. În 1935, Irène Curie, fiica cercetătoarei Marie Curie, a obţinut, împreună cu soţul său, Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivităţii artificiale. Chiar dacă nu a contestat deloc această decizie, Ştefania Mărăcineanu a cerut, în schimb, să fie recunoscută importanţa cercetărilor sale în acest domeniu.

La 140 de ani de la naşterea Ştefaniei Mărăcineanu, Google a lansat un doodle dedicat acesteia. Cercetătoarea originară din Bucureşti şi-a găsit sfârşitul zilelor în august 1944, la 62 de ani. A murit în urma unui cancer, care a fost cauzat de iradieri.