Cazul românului care riscă să fie extrădat abuziv în SUA, pentru fapte pe care nu le-ar fi comis

Cazul românului care riscă să fie extrădat abuziv în SUA, pentru fapte pe care nu le-ar fi comis Hacker. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sergio Giuliani Niță, un agricultor român acuzat de autoritățile americane că ar fi un celebru hacker responsabil pentru fraude fiscale în Statele Unite, se află într-o situație cel puțin complicată. Românul afirmă că suferă de un handicap de gradul doi, în timp ce agenții americani susțin că acesta este, de fapt, renumitul hacker cunoscut sub numele de „Juliensweiss”.

Giuliani Niță afirmă și că autoritățile americane au cerut extrădarea pe baza unor acte false, fapt dovedit de avocații săi în instanță, dar pe care Curtea Supremă a ales să-l ignore.

Giuliani Niță acuză că la mijloc ar fi o confuzie

În iulie 2021, în timp ce călătorea de la domiciliul său din Alicante către insula grecească Zakynthos, românul a fost reținut de Interpol sub acuzația că ar fi sustras 58 de milioane de dolari din trezoreria SUA, prin atacuri cibernetice, utilizând pseudonimul Juliensweiss.

După două luni de detenție, a fost eliberat sub control judiciar și pe o cauțiune de 5.000 de euro. Inițial, Curtea de Apel din Patras a respins cererea de extrădare a românului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, în urma unor apeluri, Curtea Supremă a Greciei a aprobat solicitarea SUA. De atunci, Giuliani Niță încearcă să evite extrădarea în America.

Bărbatul afirmă că există o confuzie și că el nu are cunoștințe în domeniul programării, fiind o persoană cu handicap mintal de gradul al doilea, ceea ce l-a împiedicat să parcurgă mai mult de opt clase.

Giuliani Niță

Giuliani Niță, presupusul hacker ce ar fi fraudat fiscul american. Sursa foto: captură video YT

Fiscul din SUA ar fi solicitat extrădarea sa pe documente false

Giuliani Niță susține și că autoritățile americane, în special Fiscul din SUA (IRS) și Departamentul de Justiție, au solicitat extrădarea pe baza unor documente false.

Această afirmație a fost demonstrată de avocații românului în fața judecătorilor de la Curtea de Apel din Patras, dar a fost ignorată de Curtea Supremă.

Totodată, autoritățile americane au solicitat judecătorilor eleni menținerea secretului asupra întregului caz, împiedicând astfel accesul românului la documentele referitoare la dosarul de extrădare.

De menționat este faptul că în 2014, autoritățile americane l-au reținut pe un cetățean rus, complice al hackerului „Juliensweiss”, însă l-au lăsat să părăsească SUA.

Ulterior, rusul a început să scoată bani din companiile pe care le administra în Statele Unite, fără a întâmpina probleme din partea autorităților americane.

Giuliani Niță riscă 50 de ani de închisoare

Conform solicitării de extrădare, Giuliani Niță este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni cibernetice și riscă un total de peste 50 de ani de închisoare.

Cu toate acestea, el afirmă cu fermitate că nu a pășit niciodată pe teritoriul SUA, repetă că este un agricultor care a absolvit doar opt clase și că deține o fermă cu animale și pomi în România, țara sa natală.

Fraudă în numele Hidroelectrica

Atac cibernetic SUA. Sursa foto: Facebook

Începând cu 2021, atât Giuliani Nita, cât și soția sa au avut probleme de sănătate, însă Ambasada României la Atena nu a reușit să-i pună în legătură cu medici care să-i asiste.

Singura persoană care a depus toate eforturile pentru sprijinirea cuplului a fost Mariana Crăciun, consulul onorific al României la Patras, notează luju.ro, care vrea să aducă cazul românului în atenția ministrului Justiției, Alina Gorghiu.