Încă o pandemie amenință omenirea! Substanțele din casă pot fi fatale

Încă o pandemie amenință omenirea! Substanțele din casă pot fi fatale

Teama de o nouă pandemie a cuprins întreaga omenire. Și acest nou risc chiar există, susțin specialiștii după ce mai multe analize și cercetări au confirmat că există șanse enorme ca oamenii să se confrunte cu un nou dezastru.

Companiile uriașe care au dezvoltat produsele de uz casnic nu s-au gândit la efectele pe care substanțele din compoziția lichidelor le au asupra sănătății noastre. Iar cercetăriile efectuate recent au scos la iveală faptul că, tocmai din cauza acestor substanțe, există posibilitatea să se dezvolte o pandemie de Parkinson.

Pe baza acestor indici chimici, precum și pe analizele privind evoluția bolii Parkinson, Dr. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, a făcut o premoniție sumbră.

Parkinson pandemie

Cercetătorii ne avertizează în privința unei viitoare pandemii de parkinson

Doctorul crede că în curând ne vom confrunta cu epidemie de Parkinson, în condițiile în care Parkinson este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume. În SUA, numărul persoanelor afectate a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, spune Dorsey, și „credem că în următorii 25 de ani se va dubla”, scrie The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pericolul vine de la substanțele de uz casnic

Dar de unde provine legătura dintre Parkinson și compușii chimici din soluțiile de uz casnic? Specialiștii care s-au ocupat de cercetări consideră că un factor declanșator al acestei boli este expunerea la tricloretilenă (TCE). Acest compus chimic este folosit în exces în degresarea industrială, curățarea chimică, dar și în produse de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pantofi și produse de curățat covoare.

Legătura TCE și probleme grave de sănătate a fost dovedită de muncitorii care au fost expuși la această substanță la locul de muncă. Un studiu din 2008 care a analizat aceste date a arătat că TCE este un factor de risc pentru Parkinson. Și un studiu realizat în 2011 a adus dovezi, constatând „o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Ce este TCE?

TCE este o substanță cancerigenă, cunoscută ca factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer. Legătura dintre TCE și Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea pentru că primele semne ale bolii pot apărea și după zeci de ani de la expunerea la TCE. În timp ce unele persoane care au intrat în contact cu boala se pot îmbolnăvi rapid, altele pot lucra sau trăi în locuri contaminate o mare parte din viață înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Deși această substanță este interzisă în multe țări din Europa, nu există restricții în mare parte din SUA, contaminând aerul, solul și apa în zonele industriale. Specialiștii estimează că TCE este prezentă în peste 30% din apele subterane din SUA.

În timp ce anumiți cercetători nu cred că TCE din apa potabilă este suficientă pentru a provoca boli, dr. Ray Dorsey îi contrazice. „Numeroase studii dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz, de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,” spune specialistul.

Deși folosirea dispozitivelor de filtrare poate ajuta la reducerea TCE din apa potabilă, totuși băile în apă contaminată, precum și inhalarea vaporilor din apele subterane și din solul toxic, pot fi mult mai dificil de evitat.