Editura Evenimentul si Capital

Sebastian Ghiță, OMUL de LEGĂTURĂ în noaptea alegerilor din 2009 | „NOI SUNTEM STATUL!” (XII)

Autor: | | 11 Comentarii | 27146 Vizualizari

Sebastian Ghiță și rolul său în alegerile din 2009. Serialul „Noi suntem Statul!” continuă să nască noi comentarii, unele mai înțepate, altele mai calme, dar toate au ajuns să fie circumscrise întâmplărilor care au avut loc în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009, respectiv se referă la episodul în care am descris o întâlnire în casa lui Gabriel Oprea.

S-a spus, corect, că la acel moment, Gabriel Oprea era (doar) parlamentar independent, dar pot demonstra oricând că acesta era un om politic extrem de influent în tabara celor care îl sprijineau pe Traian Băsescu pentru un al doilea mandat și extrem de apropiat de conducerea SRI din acel moment.

Gabriel Oprea îl cunoscuse pe George Maior în PSD, iar de Florian Coldea era apropiat, fiind binefăcătorul lui. Am descris într-un episod anterior cum Gabriel Oprea i-a salvat cariera militară lui Florian Coldea. În 2007, Gabriel Oprea a obținut ca în scandalul bilețelelor cu amănunte compromițătoare ce pot fi folosite împotriva unor judecători de la Curtea Constituțională, scrise de fostul prim-adjunct SRI, să nu fie luată nici o măsură disciplinară sau penală, deși aveam de-a face cu un caz veritabil de poliție politică.

Relațiile între ei s-au consolidat de-a lungul timpului, episodul din 2008 în care Gabriel Oprea a devenit ministru de Interne ca urmare a unei competiții strânse în interiorul PSD cu Cătălin Voicu, fiind elocvent. Atunci a existat o implicare masivă a unor oficiali, existând convingerea că dacă Ministerul de Interne va fi preluat de către Cătălin Voicu, exponent al grupării Mitică Iliescu - Marian Vanghelie - Viorel Hrebenciuc, bătălia dosarelor urma să devină mult mai dură. Iar alegerile prezidențiale erau la doi pași.

O prezență greu de explicat. Laura Codruța Kovesi, acasă la Oprea

Ce căuta în acea noapte (6-7 decembrie 2009) Laura Codruța Kovesi, procuror general al României, împreună cu prim-adjunctul ei, în casa lui Gabriel Oprea, este una din problemele sensibile ale acelei nopți, iar majoritatea celor care au încercat să discrediteze relatarea mea au avut în vedere acest aspect. Pentru că este dovada unei implicări peste limitele stabilite de codul deontologic și prevederile legale în vigoare în cazul unui magistrat.

Pentru că prezența Laurei Codruța Kovesi în calitate de procuror general al României în acea noapte la Gabriel Oprea acasă este singura care nu poate fi explicată, s-a instalat o tăcere adâncă.

Orice răspuns ar fi ciudat! Laura Codruța Kovesi NU era prietenă cu Gabriel Oprea, NU-L cunoștea pe Neculai Onțanu, la a cărui onomastică a susținut gazda că ne-a invitat, NU avea de ce să fie îngrijorată de pierderea sau câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu, nu putea fi îngrijorată de atitudinea Realității TV în focul bătăliei electorale. Era însă în relații extrem de apropiate cu George Maior, șeful SRI, și Florian Coldea, prim-adjunctul SRI.

Bâlbâiala lui Gabriel Oprea. Uite masa, nu e masa…

Gabriel Oprea a fost singurul care a încercat să explice ceva fără să spună nimic concret despre prezența lui Florian Coldea și a Laurei Codruței Kovesi la el acasă, în noaptea alegerilor.

Numai că a reușit să facă publice două versiuni în interval de 6 zile.

Prima, în data de 13.04. 2017:

Mă uit la televizor și mă doare capul. Am anunțat că dau o masă, la mine acasă. Era ziua lui Onțanu. L-am invitat pe domnul Andronic, pe Anghel Iordănescu, pe Vasile Dîncu, l-am invitat și pe domnul Maior. Masa a durat până la ora 22:30 – 23:00. Eu nu știu ce a discutat fiecare, mi-am făcut datoria de gazdă. A fost o simplă masă”, a spus Gabriel Oprea.

„Vă explic moment cu moment. Nu infirm faptul că a fost domnul Coldea, dar vreau să vă explic exact. Să știți că mai sunt și mese între prieteni sau între colegi și nu durează toată noaptea. A durat doar două ore jumătate și a fost doar o masă. M-a bătut la cap nevastă- mea să intru”, a mai spus Gabriel Oprea.

A doua, după 6 zile, tot la Mihai Gâdea:

Oprea: - Fac o declarație, așa cum ne-am înţeles. A fost o simplă cină. Nu i-am organizat ziua de naştere sau ziua de sfânt domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor, normal, i-am spus La mulţi ani domnului Onţanu. V-am spus persoanele pe care eu, Gabriel Oprea, le-am invitat: domnul Maior, domnul Dîncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic, domnul Onţanu. Cu riscul de a dezamăgi, a fost o întâlnire informală.

Gâdea: - Au fost sau nu la această cină domnul Coldea şi doamna Kovesi?

Oprea: - Încă o dată vă spun, domnule Gâdea: la această cină, eu, Gabriel Oprea, pe aceste persoane le-am invitat.

Gâdea: - Doamna Kovesi şi domnul Coldea au venit neinvitaţi de dumneavoastră?

Oprea: - Eu cred că am fost foarte clar în ceea ce am spus.

Gâdea: - Nu puteţi infirma că doamna Kovesi şi domnul Coldea au fost la dumneavoastră acasă, deci au venit din proprie iniţiativă?

Oprea: - Am făcut o declaraţie, am fost corect, având în vedere relaţia personală cu dumneavostră, şi cred că am făcut clarificările respective. A fost o întâlnire informală, a fost o cină, se va dovedi acest lucru, nu a fost nimic politic. Am servit masa şi ne-am uitat la televizor.”

Fără comentarii…

Nu am vorbit despre fraudarea alegerilor, ci despre implicarea unor înalți funcționari

Comentariile ulterioare care au vizat relatarea mea plecau de la premisa că din ceea ce am descris în articolul menționat se întrezăreau mugurii unei fraude electorale. Iar aici cred că trebuie aduse niște lămuriri.

Într-adevăr, atunci, în noaptea de 6 decembrie 2009, în casa lui GABRIEL OPREA, m-am întâlnit cu GEORGE MAIOR, directorul SRI, gen. FLORIAN COLDEA, prim-adjunctul acestuia, LAURA CODRUȚA KOVESI, Procurorul General al României, aflați în biroul lui Oprea. În casă se mai aflau NECULAI ONȚANU, PUIU IORDĂNESCU, persoane care nu aveau nici o calitate oficială, bănuiesc că veniseră ca prieteni sau rude.

Am petrecut 1-2 ore cu ei discutând, așa cum am scris anterior, despre rezultatul alegerilor, despre strategia pe care avea să o urmeze PSD, modul în care poate fi potolită o parte a mass-media, problema Laurei Codruța Kovesi în acea seară.

Am povestit că am auzit-o de două ori pe Kovesi răspunzând la telefon cu „Da, domnule Președinte”, că generalul SRI Florian Coldea primea telefonic date despre voturi, întreaga discuție fiind în context politic, dedicată alegerilor prezidențiale. Nu am spus că aceștia vorbeau cu Traian Băsescu, Mircea Geoană, sau cu președintele BEC, pentru că nu am fost parte la acele conversații telefonice. Dar ele aveau un caracter politic clar!

Cum erau acoperiți PSD-iști de către LCK

Vreau să explic încă o dată că asta nu înseamnă că am indicat că acolo avea loc o fraudă electorală. Am povestit acest episod din alegerile 2009 pentru a face mult mai bine înțeles miezul serialului pe care l-am scris începând cu acum mai bine de două luni. Pentru a demonstra că Operațiunea „Noi suntem Statul!” nu are la bază niște întâmplări izolate, ci reflectă o stare de fapt consolidată în timp.

Am spus însă că, în acea noapte, am asistat la o IMPLICARE POLITICĂ a unor înalți funcționari ai statului într-un proces electoral. Nu în sensul în care au mutat voturi dintr-o parte în alta, ci în sensul în care s-au situat fățiș și fără echivoc de partea unui candidat.

O declarație interesantă a venit din partea lui Cozmin Gușă care, încercând să o acopere pe șefa DNA, a spus:

„Un element: nu am simțit în 2009 implicarea Laurei Codruța Kovesi. Nu au fost dosare, amenințări. Da, că Laura Codruța Kovesi era pusă de Băsescu, nu am nicio îndoială. O implicare în campania lui Traian Băsescu nu s-a simțit”, spunea Cozmin Gușă, ex-șeful campaniei lui Mircea Geoană în 2009.

Mai ceva ca un film erotic! Nicolae si Elena Ceausescu au facut dragoste cu MARTORI! Au povestit exact cum s-a intamplat!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI